Index Vakbarát Hírportál

Öt pontban vágott vissza Németh Zsolt a román külügynek

2023. február 8., szerda 16:42

Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke közösségi oldalán reagált a román külügy keddi lépésére, amikor a fideszes politikus Facebook-posztja miatt kérették be a bukaresti magyar nagykövetet.

Óriási port kavart Romániában a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottsága elnökének, Németh Zsoltnak Facebook-bejegyzése, miszerint „a székely zászló addig lobog a magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam engedélyezi korlátozástól mentes szabad használatát Románia egész területén”.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter erre a bejegyzésre reagálva bekérette a bukaresti magyar nagykövetet a minisztériumhoz, hogy közölje vele a román állam nemtetszését. A román külügy sajtóközleményben is reagált a fideszes politikus bejegyzésére, amelyben arról írnak, hogy a román külügyminisztérium határozottan elutasítja a Németh Zsolt Facebook-oldalán megjelenő tartalmat, amelyben az úgynevezett székely zászló korlátozástól mentes szabad használatát követeli.

Ezzel összefüggésben kiemelték, hogy a romániai jogrend rögzíti mind a 20, nemzeti kisebbséghez tartozó személyek jogát arra, hogy sajátos jelképeiket magánjellegűen, valamint nyilvánosan, meghatározott kulturális és vallási megnyilvánulásokon belül használják. Végezetül hozzátették, hogy 

Romániában nincs Székelyföld nevű közigazgatási terület, ezáltal elfogadott jelképe sem lehet.

A történteket nem hagyta szó nélkül Németh Zsolt, aki újfent közösségi oldalán fejtette ki véleményét, öt pontban összefoglalva:

  1. A székely zászlót immáron 10 éve üldözik Romániában, annak ellenére hogy a strasbourgi bíróság elítélte ezt a gyakorlatot.
  2. Aurescu román külügyminiszter az én jubileumi Facebook-posztom miatt a mai napon berendelte a magyar nagykövetet, és kijelentette, hogy Romániában nincs Székelyföld, ezért nem lehet szimbóluma sem.
  3. A székelyek nemzetiségi jogait Románia a győztes hatalmak előtt az 1919-es kisebbségi szerződésben, valamint a háborúkat lezáró békeszerződésekben garantálta.
  4. Aurescu külügyminiszter kíváncsivá tett, hogy jó 100 éves adósságát és a strasbourgi bíróság ítéletét mikor kívánja teljesíteni Románia.
  5. Magyarország kiáll a székelyek jogai mellett, beleértve, hogy szabadon használják szimbólumaikat mindenhol, így közintézményekben és közterületeken is.

(Borítókép: Németh Zsolt 2022. július 1-jén. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok