Index Vakbarát Hírportál

A magyar külügyminisztérium bekérette a szlovák nagykövetet

2023. február 8., szerda 20:31

Reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium Rastislav Kácer szlovák külügyér nyilatkozataira, aki azt állította: „Ha Vlagyimir Putyin sikeres lett volna Ukrajnában, Magyarországnak már területi követelései lettek volna Szlovákiával szemben.” Az esettel összefüggésben bekérették Szlovákia magyarországi nagykövetét. Menczer Tamás szerint a politikus állításai elfogadhatatlan hazugságok.

„Európa nagy válságokkal néz szembe, ilyenkor józan politikusokra van szükség, Szlovákia jelenlegi külügyminisztere nem ilyen” – jelentette ki közösségi oldalán megosztott bejegyzésében Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, reagálva Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter kijelentéseire.

Kácer miniszter alapvetően azért támadja Magyarországot, mert mi békepártiak és szankcióellenesek vagyunk. De ezen akkor sem változtatunk, ha ez nem tetszik Kácer miniszter úrnak

– írta bejegyzésében.

Menczer Tamás beszámolt arról is, hogy 

a Külügyminisztériumba rendelte Szlovákia budapesti nagykövetét, és elmondta neki, hogy Rastislav Kácer mondatai elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok.

„A magyar–szlovák partnerség és a V4-es szövetség bőven túléli az olyan figurákat, mint Rastislav Kácer” – zárta bejegyzését az államtitkár.

Kácer vaskos titkosszolgálati aktákat emleget

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Rastislav Kácer külügyminiszter egy televíziós műsorban beszélt arról, hogy „ha Vlagyimir Putyin sikeres lett volna Ukrajnában, Magyarországnak már területi követelései lettek volna Szlovákiával szemben”. Sőt ennél továbbment, szerinte ez már ma aktuális téma, és ezért is fontos Szlovákia számára, hogy Putyin ne legyen sikeres Ukrajnában.

Emellett arról is kérdezték a műsorban, hogy miért bírálta olyan élesen a magyar miniszterelnököt a Nagy-Magyarországot ábrázoló sálja miatt. Erre azt válaszolta, hogy mert Magyarországon élt öt évig, és harminc éve figyeli a biztonságpolitikát. Erről van a trezorjában egy „vaskos titkosszolgálati akta”. Véleménye szerint Orbán sáljában komoly stratégiai problémák öltöttek testet.

A külügyminiszter nyilatkozata felháborította Igor Matovicot és Gyimesi Györgyöt.

Korábban is volt már probléma

Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter korábban azt mondta: a szlovákoknak, a románoknak, Kárpátalja és Vajdaság lakosainak van okuk paranoiára, amit a magyar miniszterelnök irodájával indokolt. Szerinte ugyanis Orbán Viktor irodájában egy óriási térképet láthatunk a történelmi Magyarországról. Tavaly decemberben pedig élesen bírálta Szijjártó Pétert amiatt, mert Robert Fico volt szlovák kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatót. 

A magyar külügyminiszter erre úgy reagált, szerinte a „felesleges nyilatkozatok” terhelik a kétoldalú kapcsolatokat. Majd hozzátette: szlovák részről sokszor kell „tisztességtelen, unfair nyilatkozatokat” olvasnia. „Ha jóleső érzés is lenne azonnal visszavágni, érdemes előtte venni egy nagy levegőt” – fogalmazott Szijjártó. 

(Borítókép: Menczer Tamás 2022. március 23-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok