Index Vakbarát Hírportál

Emberek tucatjai rohantak a kabuli repülőtérre, mert azt hitték, gépek indulnak Törökországba

2023. február 9., csütörtök 12:09

Emberek tucatjai − köztük nők és gyerekek − rohantak a kabuli repülőtér felé, mert elterjedt a híre, hogy repülőgépek indulnak Törökországba a hétfői földrengés áldozatainak mentésére.

A közösségi platformokon szerda óta látható videófelvételek több tucat kétségbeesett embert mutatnak, akik a sötétben a repülőtér felé futnak. A jelenetek 2021 augusztusát, az amerikai hadsereg kivonulásának időszakát idézik, amikor ezrek rohamozták meg a kabuli repülőteret, hogy elmeneküljenek a hatalmat átvevő tálibok elől − közölte az MTI. 

A tél beálltával, a növekvő szegénységgel, a nők jogainak korlátozásával az élet azóta még kilátástalanabbá vált Afganisztánban.

Hallottam, hogy Törökország embereket visz ki, ezért azt gondoltam, megyek, és segítek a rászorulóknak

− mondta Adbul Gafar 26 éves kabuli férfi, aki szerdán szintén elindult a repülőtérre. Hozzátette, ez azt is lehetővé tenné, hogy kijusson az országból.

Gafar három órát várt a hidegben a repülőtér közelében, mielőtt a tálib biztonságiak azt mondták neki, hogy nincsenek efféle repülőjáratok Törökország felé.

Hálid Zadran, a kabuli rendőrség vezetője azt mondta, csütörtök hajnalra helyreállt a rend. Arra kérte az embereket, ne háborgassák a közrendet „alaptalan hazugságokkal”.

A tálib kormány közleményében részvétét fejezte ki Törökországnak és Szíriának a hétfő hajnali súlyos földrengés miatt, melyben eddig legalább 16 ezer ember halt meg. Az afgán kormány segélycsomagot küld a két országnak.

Rovatok