Index Vakbarát Hírportál

Újabb politikust vettek őrizetbe az Európai Parlament korrupciós botrányában

2023. február 10., péntek 16:15

Az Európai Parlamentet érintő korrupciós ügyben folytatott nyomozás részeként a belga rendőrség őrizetbe vette pénteken Marc Tarabella belga európai parlamenti (EP) képviselőt, miután az EP múlt heti plenáris ülésén felfüggesztette a szocialista politikus mentelmi jogát.

A Politico című brüsszeli hírportál beszámolója szerint az ügyben eljáró ügyészség megerősítette, hogy péntek reggel több razzia, házkutatás történt. Egyebek mellett átkutatták Marc Tarabellának egy liege-i bankban őrzött széfjét, valamint több irodát a vallóniai Anthisnes városában, amelynek az 59 éves EP-képviselő a polgármestere. Az illetékes ügyészség közölte:

Marc Tarabellát az EP-t érintő korrupciós botrány ügyében folytatott nyomozás részeként vették őrizetbe, és hamarosan kihallgatják.

Az ügyben eljáró vizsgálóbíró a következő órákban dönt fogva tartásának meghosszabbításáról és arról, hogy a szocialista EP-képviselő megjelenjen-e a bíróság előtt.

Az Európai Parlament múlt heti brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette Marc Tarabella olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát is. Tarabella és Cozzolino is tagadja, hogy törvénysértést követetett volna el.

December óta tartanak az őrizetbe vételek

Eva Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. Közülük ketten, Kaili élettársa, az olasz Francesco Giorgi, valamint Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő börtönben van. A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Panzeri január végén vádalkut kötött a nyomozókkal, ugyanakkor korábban azt vallotta, hogy 120 ezer és 140 ezer euró közötti összeget adott Tarabellának „a Katarral kapcsolatos ügyek intézésében nyújtott segítségéért”.

Múlt hét végén az ügyben illetékes belga vizsgálóbíró kiengedte a börtönből a december óta fogva tartott négy ember egyikét, Niccolo Figa-Talamancát, a korrupciós ügyekhez köthető civil szervezet, a No Peace Without Justice főtitkárát – írta az MTI.

A botrány után reformokat hajtanak végre 

Mint megírtuk, az Európai Parlament (EP) képviselőcsoportjainak vezetői az EP házbizottságaként működő Elnökök Értekezletén jóváhagyták a Roberta Metsola EP-elnök által javasolt, az intézményi reformra vonatkozó terveket.

A közlemény szerint a reformok célja az Európai Parlament feddhetetlensége, függetlensége és elszámoltathatósága, valamint a külföldi beavatkozás elleni küzdelem megerősítése az EP-képviselők mandátumának szabad gyakorlásához való jogának védelme mellett.

(Borítókép: Marc Tarabella 2023. február 2-án. Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

Rovatok