Index Vakbarát Hírportál

Heroikus küzdelemben mentettek ki a magyarok egy török lányt a romok alól

2023. február 10., péntek 10:48 | aznap frissítve

Hatórás küzdelem után sikerült kimenteni csütörtök éjszaka a Karitász mentőmisszió tagjainak a közel négy napig romok közé szorult, 17 éves sérült lányt.

A Katolikus Karitász február 7-én reggel indította el mentőmisszióját a Budapest Önkéntes Mentőszervezet és a Budapesti Tűzoltó Szövetség önkéntes tűzoltói közreműködésével a földrengés sújtotta Törökország déli részére. 

A csapathoz időközben utánpótlás is érkezett, így már 31 mentős és tűzoltó, valamint 6 keresőkutya alkotja a csapatot. 

A szerda esti Kahramanmarasi érkezését követően a keresőkutyás egységek az AFAD irányítása mellett azonnal bekapcsolódtak a túlélők utáni kutatásba, és azóta is több váltásban folyamatosan dolgoznak, esetenként párhuzamosan több rom átkutatásán is.

Csütörtök reggelig összesen 10 helyszínen dolgoztak, az egyik épületnél 4, a többi épületben több mint 10 elhunyt személyt találtak.

Nyolcméternyi küzdelem

Csütörtök este helyi idő szerint hat órakor találta meg a csapat a 17 éves lányt, aki sérülten feküdt a romok alatt. A lány kiszabadításáért azonnal megkezdődött a küzdelem. A törmelékek elzárták a sérülthöz vezető utat, de mintegy 6 órás mentési akció során sikerült kiemelni. 

Több mint 8 méter hosszú járaton tudták megközelíteni a sérült lányt, akit még a romok alatt elkezdtek ellátni, majd miután kiértek, rögtön átadták a török mentőszolgálatnak.

A csapat 0–24 órában, váltásokban kutat a túlélők után, amire az idő múlásával egyre kevesebb esély lesz. A földrengést követő negyedik nap után már kisebb csodaként élik meg a mentésben részt vevők, ha sikerül kimenteni valakit.

A Karitász országos központjában közben a humanitárius segítségnyújtást követő, hosszú távú segítségnyújtáson dolgoznak. Több ezer ember vesztette el otthonát, családtagjait, megélhetését, akiknek nagy szüksége van most egy nemzetközi összefogásra és humanitárius segélyszállítmányokra.

Rovatok