Index Vakbarát Hírportál

Elárverezik a világ legnagyobb orrszarvúfarmját

2023. február 13., hétfő 19:52

Áprilisban Dél-Afrikában árverésre bocsátják a világ legnagyobb orrszarvúfarmját. A tulajdonos, John Hume és a programot irányító szervezet olyan vásárlót keres, aki elkötelezett az orrszarvúk megmentése iránt, és van elegendő forrása a tenyésztésükhöz.

Egy dúsgazdag üzletember, a 81 éves John Hume 2009-ben nyitotta meg a farmot egy 8500 hektáros telken Dél-Afrika északnyugati részén. A telepnek – amelyen jelenleg kétezer fehér orrszarvú él – mintegy száz alkalmazottja van. Hume tavaly bejelentette, hogy évente mintegy száz példányt enged vissza a vadonba.

Az orrszarvútenyésztés költséges hobbi

– mondta az üzletember az AFP francia hírügynökségnek.

Hume azt is elmondta, hogy harminc éve tenyészt orrszarvúkat, és sosem volt haszna a farmból. Közölte, hogy egy egyed felnevelése négyéves koráig több mint 500 ezer randba (10 millió forint) kerül.

A programot irányító szervezet, a Platinum Rhino közleményében tudatta, hogy olyan vásárlót keres, aki elkötelezett az orrszarvúk megmentése iránt, és van elegendő pénze a tenyésztés folytatásához.

A Dél-afrikai Köztársaságban él a világ orrszarvú-populációjának megközelítőleg 80 százaléka.

Az országban virágzik az orvvadászat az ázsiai kereslet miatt: Ázsiában az úgynevezett hagyományos gyógyászatban gyógyító és vágyserkentő hatást tulajdonítanak a rinocérosztülöknek. 2022-ben 448 orrszarvút pusztítottak el a Dél-afrikai Köztársaságban, hárommal kevesebbet, mint egy évvel korábban a kormány adatai alapján. A kabinet szerint az orvvadászat ellen a nemzeti parkokban bevezetett intézkedéseknek köszönhető a csökkenés.

Összetűzésbe került a környezetvédőkkel

2017-ben Hume az interneten szervezett orrszarvútülök-eladást, hogy pénzt gyűjtsön a farmjához, ami a környezetvédők felháborodását váltotta ki. A tülköket állatorvos távolította el altatásban az állatok fejéről. A művelet nem jár fájdalommal, és a tülök újból kinő.

A keratinban gazdag orrszarvútülök egy kilogrammja 60 ezer dollárba (21,4 millió forint) kerül a feketepiacon.

Rovatok