Index Vakbarát Hírportál

Katonai titkokat veszélyeztetnek a Pentagon dolgozói

2023. február 13., hétfő 15:58

Tindereznek, tiktokoznak, kriptovalutát vásárolnak munkahelyi telefonjukon az alkalmazottak. A védelmi minisztérium vizsgálata szerint emellett számos más, tiltott alkalmazást töltenek le a kormányzati eszközökre.

Nem engedélyezett alkalmazásokat használnak társkeresésre, TikTok-videók nézésére és kriptovaluta vásárlására a Pentagon alkalmazottai kormányzati telefonokon és számítógépeken − derül ki a TikTok nemzetbiztonsági kockázatai miatt indított védelmi minisztériumi vizsgálatból. A tiltások ellenére társkereső alkalmazásokat, kínai drónalkalmazásokat, harmadik féltől származó virtuális magánhálózatokat, kriptopénz-alkalmazásokat, játékokat, MLM-marketinghez kapcsolódó alkalmazásokat töltenek le − írta meg a Gizmodo.

A kormány által kiadott eszközöket a védelmi minisztérium felügyeleti hivatala ellenőrizte azon irányelvek alapján, amelyek célja a Pentagon védelme a nem engedélyezett és potenciálisan veszélyes alkalmazásokkal szemben. Megvizsgálták a minisztérium saját, speciális alkalmazásboltját is, ahol számos nem engedélyezett alkalmazást találtak, valamint megállapították, hogy az alkalmazottak a kormányzati eszközökön a mindenki számára elérhető, normál alkalmazásboltokon keresztül bármilyen alkalmazáshoz hozzáférhetnek.

Az alkalmazottak munkahelyi telefonján talált alkalmazások némelyike ismert kiberbiztonsági kockázatokkal, működési biztonsági kockázatokkal vagy potenciálisan nem megfelelő tartalommal rendelkezik

− olvasható a főfelügyelő csütörtökön közzétett vizsgálati jelentésében.

Bár a jelentés szerint a nem engedélyezett, de számos eszközre telepített Tindernél a nemzetbiztonságot jobban veszélyeztetheti, hogy

az alkalmazottak nem engedélyezett üzenetküldő alkalmazásokat is használnak az ellenőrzött, nem titkosított információk megvitatására.

Ezt a kifejezést a kormányzat az olyan érzékeny információkra használja, amelyeket különleges óvintézkedésekkel kell védeni, és csak hivatalos csatornákon szabad megosztani.

A vizsgálatot végző főfelügyelő arra figyelmeztet, hogy a dolgozók olyan alkalmazásokat töltöttek le, amelyek „hozzáférnek a felhasználó névjegyzékéhez, helymeghatározási adataihoz és fotótárához”. Ezek az adatok érzékeny katonai információkat fedhetnek fel.

(Borítókép: Alex Wong / Getty Images)

Rovatok