Index Vakbarát Hírportál

Oroszország nukleáris fegyvert szállító hajót indított a norvég hírszerzés szerint

2023. február 14., kedd 21:57

Utoljára a hidegháborúban fordult elő az, amiről nemrég a norvég hírszerzés szerzett tudomást. Információk szerint ugyanis Oroszország taktikai atomfegyvereket tartalmazó hajókat küldött a Balti-tengerre.

Oroszország 30 év óta először küldött taktikai atomfegyverekkel ellátott hajókat a Balti-tengerre  – írja a norvég hírszerzés jelentésére hivatkozva a PoliticoA jelentés szerint ehhez hasonló példa utoljára a hidegháborúban fordult elő.

Az Északi Flotta hadihajóit a hidegháború idején rendszeresen bocsátották tengerre nukleáris fegyverekkel, azonban ez az első alkalom, hogy a mai Oroszország ugyanezt megtette.

A norvég hírszerzés azt is megjegyezte, nem zárható ki, hogy az orosz–ukrán háború szélesebb konfliktussá eszkalálódik, amelyben az Egyesült Államok, a NATO és Norvégia is érintett. Hozzáteszik, hogy az orosz hadsereg több olyan technológiával bír, amely aggodalomra adhat okot. 

A lap kiemeli: bár Oroszország fenntartja, modernizálja és fejleszti nukleáris arzenálját, az orosz nukleáris doktrínában nem várható jelentős változás az elkövetkező években.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, keddi hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Az Arktika orosz atommeghajtású jégtörő hajó Szentpéterváron 2020. szeptember 22-én. Fotó: Sergey Nikolaev / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok