Index Vakbarát Hírportál

Soha nem volt olyan alacsony a tengeri jég az Antarktiszon, mint most

2023. február 15., szerda 21:23

Rekordszintűre húzódott vissza az antarktiszi jég, a számítások alapján további csökkenés várható. A sarkkutatók kiemelték, az utóbbi hat évben gyorsabb ütemben olvadt el a jég, mint előtte 35 év alatt.

Rekordalacsony szintre süllyedt az Antarktisz körüli tengeri jég felülete, a tudósok saját bevallásuk szerint még sohasem láttak ilyen szélsőséges helyzetet – írta az MTI a The Guardian brit napilap online kiadása alapján. Számítások szerint a jég kiterjedése még tovább csökken, még az idei nyári olvadási szezon előtt.

A tudósok kiemelték, hogy a jég olvadásának mértékét 1979 óta feljegyzik, ezért az éghajlatváltozás hatása egyértelműen kimutatható az északi sarkvidéki tengeri jég olvadásában. 

Az antarktiszi jég tulajdonsága, hogy igen változékony, ami eddig megnehezítette a globális felmelegedés hatásának észlelését ebben a térségben. Mégis, az elmúlt hat év egyértelmű csökkenő tendenciája azt jelzi, hogy az óceánban jelenleg tapasztalható rekordmennyiségű hő és az időjárási mintákban bekövetkezett változások miatt az éghajlati válság végül itt is megmutatkozik.

Aggódnak a kutatók

Az éghajlati modellek már 2014-ben azt sugallták, hogy a kontinensen található óriási nyugat-antarktiszi jégtakaró (WAIS) pusztulásra van ítélve a globális felmelegedés miatt.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a tengeri jég egyre nagyobb mértékű csökkenése miatt a hullámok elérik a jégtakarókat és a gleccsereket, ami felgyorsítja a szétesésüket és olvadásukat.

Egy nemrégiben készült tanulmány a nyugat-antarktiszi jégtakaró fokozatos pusztulását jelezte előre arra az esetre, ha a globális átlaghőmérséklet-emelkedés meghaladná az egy Celsius-fokot. Ez pedig mára megtörtént. Ezzel együtt a tenger szintje négy métert emelkedhet.

„A kontinentális talapzat, amely egy Németország nagyságú terület, most teljesen jégmentes"

– magyarázta Karsten Gohl német sarkkutató a Polarstern (Sarkcsillag) kutatóhajó fedélzetén. „Aggasztó, hogy ez a változás milyen gyorsan ment végbe” – tette hozzá.

„A tengeri jég gyors csökkenése az elmúlt hat évben igen figyelemreméltó, mivel a jégtakaró az azt megelőző 35 évben alig változott”

– jegyezte meg a munkatársa, Christian Haas.

Az amerikai Országos Hó- és Jégadatközpont tudósai is új rekordot mértek. Elmondásuk szerint az antarktiszi tengeri jég kiterjedése február 13-án 1,91 millió négyzetkilométerre csökkent, ami a korábbi, 2022. február 25-i rekordnál is alacsonyabb. A tengeri jég az antarktiszi nyár folyamán elolvad, majd az ősz beköszöntével ismét hízásnak indul.

A központ kutatói kiemelték, az elmúlt években február 18-a és március 3-a között mérték az éves minimumot, így további csökkenés várható.

Rovatok