Index Vakbarát Hírportál

Elítéltek két embert, mert azt terjesztették, hogy Emmanuel Macron felesége férfiként született

2023. február 16., csütörtök 11:35

Szélsőjobboldali csoportok transzfób pletykákra támaszkodtak a választási kampány alatt.

Egy francia bíróság rágalmazásért elítélt két nőt, amiért transzfób pletykákat terjesztettek Brigitte Macron francia first ladyről − jelentette a helyi média.

A két nő − az egyik független újságírónak, a másik pedig látnoknak adta ki magát − 2021 decemberében egy YouTube-videóban azt állította, hogy Emmanuel Macron felesége valójában férfiként született Jean-Michel Trogneux néven (ez Brigitte Macron testvérének neve). Azt is állították, hogy Brigitte Macron első férje soha nem is létezett, és hogy nem ő hordta ki három gyermekét − írta meg a Politico.

Kedden a lisieux-i bíróság mindkét nőt fejenként 2000 euróra (760 ezer forintra) bírságolta, miután Brigitte Macron és testvére, Jean-Michel Trogneux úgy döntött, hogy rágalmazásért beperli őket.

A 2022-es elnökválasztási kampány idején, amikor Emmanuel Macron az újraválasztásáért küzdött, a transzfób pletykát szélsőjobboldali szélsőséges csoportok, a sárgamellényesek szimpatizánsai és az oltásellenes aktivisták terjesztették − írja a Le Monde. Keringett egy hasonló transzfób narratíva is, amely az Egyesült Államok korábbi First Ladyjét, Michelle Obamát vette célba.

(Borítókép: Emmanuel Macron és feleségem Brigitte Macron 2021. július 5-én. Fotó: Chesnot / Getty Images)

Rovatok