Index Vakbarát Hírportál

Ismét bepereli a magyar kormányt az Európai Bizottság

2023. február 16., csütörtök 07:07

Magyarországon kívül még másik hét országot is bíróság elé állít az Európai Bizottság, álláspontjuk szerint azért, mert az érintettek nem tettek eleget egy információszivárogtatásról szóló uniós rendelkezésnek.

Az Európai Bizottság összesen nyolc tagállamot állít az Európai Bíróság elé. A jelentések alapján Magyarországon kívül Csehországot, Németországot, Észtországot, Spanyolországot, Olaszországot, Luxemburgot és Lengyelországot – írja a Mandiner.

A bizottság azért perelt, mert úgy vélik, a felsorolt országok kormányai nem tettek eleget annak az uniós rendelkezésnek, melynek értelmében minden uniós tagállamnak biztonságos csatornát kell biztosítania azoknak, akik információt szivárogtatnak ki.

A javaslatot öt évre terjesztették elő, amellyel azokat akarják védeni, akik az uniós jog megsértését jelentik. A bizottság azt szeretné elérni, hogy az uniós állampolgárok egy biztonságos csatornán jelenthessék az állam vagy akár a magáncégek törvénysértéseit.

Mint ismert, tavaly novemberben az Európai Bizottság a Magyarországnak szánt 7,5 milliárd eurónyi, azaz mintegy 3000 milliárd forintnyi felzárkóztatási forrás befagyasztására tett javaslatot.

Decemberben aztán az Európai Unió soros elnökségét ellátó cseh kormány bejelentette, hogy a Magyarország által blokkolt kérdésekre megoldást találtak, cserébe jóváhagyták a ránk vonatkozó megállapodásokat.

Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője később azt mondta az Indexnek, hogy vannak területek, ahol továbbra is látnak problémát a magyar törvényi szabályozások miatt.

Példaként említette a 2021-es gyermekvédelmi törvényt (más néven: pedofiltörvényt), valamint azt is jelezték Brüsszelből, hogy a tudományos szabadság kérdésköre és a menedékjoghoz való hozzájutás tekintetében is problémák állnak fenn.

Rovatok