Index Vakbarát Hírportál

Lukasenka: Belarusz készen áll az orosz bombázók gyártására

2023. február 17., péntek 17:04

Belarusz készen áll arra, hogy megkezdje a Szuhoj Szu–25-ös bombázók gyártását, amelyek „Ukrajnában bizonyították hatékonyságukat” − mondta Alekszandr Lukasenka belorusz elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való pénteki találkozóján a BelTA belorusz állami hírügynökség szerint.

„Amint arról a kormánytól értesültem, készen állnak a Szuhoj Szu–25-ös harci repülőgépek gyártására, amelyek Ukrajnában már bizonyították hatékonyságukat. Akkor el is tudjuk kezdeni a gyártást, ha az Orosz Föderáció egy kis technológiai támogatást nyújt” − mondta Lukasenka Putyinnak a BelTA szerint.

Ön egyszer felvetette a repülőgépgyártási együttműködés kérdését az Eurázsiai Gazdasági Unióban. Ezért el kell mondanom önnek, hogy Belarusz már most is legalább ezer alkatrészt gyárt az MC–21 [Oroszország közepes hatótávolságú, keskeny törzsű utasszállító repülőgépe] és a Szuhoj Superjet 100 [Oroszország rövid hatótávolságú, keskeny törzsű utasszállító repülőgépe] számára. Három gyárunk van: két katonai és egy polgári. Ezek korábban javítóműhelyek voltak. Ma alkatrészeket gyártanak 

– mondta Lukasenka Putyinnak a BelTA szerint.

A Kreml közölte, hogy a két államfő pénteken Putyin hivatalos rezidenciáján, a Moszkva környéki Novo-Ogarjovóban találkozott.

Lukasenka csütörtökön azt állította: kizárt, hogy országa csapatokat küld Ukrajnába, hacsak nem támadják meg, és közlése szerint, Oroszország „soha nem kérte” arra, hogy vegyen részt a háborúban. 

A minszki Függetlenségi Palotában a nemzetközi média képviselőinek tartott sajtótájékoztatóján Lukasenka kitért a kérdések elől, hogy országa segített-e Oroszország ukrajnai inváziójában, ehelyett a Nyugatot hibáztatta a konfliktus eszkalálásáért azzal, hogy fegyvereket küldött Ukrajnának − írta meg a CNN

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök [j] és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megbeszélést folytat a Moszkva melletti vidéki elnöki rezidencián, Novo-Ogarjovóban 2023. február 17-én. Fotó: MTI / EPA / Szputnyik / Kreml / Pool / Orosz elnöki sajtószolgálat)

Rovatok