Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt az egyik legbefolyásosabb kínai bankár

2023. február 17., péntek 15:46

Pao Fan, a China Renaissance Holdings befektetési bank vezérigazgatója az elmúlt napokban nem volt elérhető − közölte a cég csütörtöki közleményében. Pao Kína egyik vezető bankára, akinek ügyfelei közé olyan vezető technológiai vállalatok tartoznak, mint a Didi és a Meituan.

A bank részvényei pénteken zuhanni kezdtek, miután a menedzsment közölte a részvényesekkel, hogy „nem tudtak kapcsolatba lépni Pao Fannal”. Az igazgatótanács hozzátette, hogy nem tud „semmilyen olyan információról, amely arra utalna, hogy a vezérigazgató elérhetetlensége összefüggene a csoport üzleti tevékenységével vagy működésével” − írta meg a BBC

A vállalat nem pontosította, hogy mióta nem tudják elérni az igazgatót. A Caixin kínai üzleti hírportál forrásaira hivatkozva azt írta, hogy a személyzet két napja nem tudta felvenni vele a kapcsolatot.

Az üzleti lap arról is beszámolt, hogy a cég elnökét, Kong Lint tavaly szeptemberben a hatóságok elfogták a korábban az állami tulajdonú ICBC banknál állítólagosan elkövetett ügyei miatt. A China Renaissance a jelek szerint nem kommentálta Kong helyzetét a cégnél. A vállalat honlapján, illetve legutóbbi időközi jelentésében már nem szerepel vezető tisztségviselőként.

A Forbes magazin szerint az elmúlt néhány évben legalább fél tucat milliárdos tűnt el egy időre a nyilvánosság elől, miután a jelentések szerint összeütközésbe kerültek a kommunista párttal. Több esetben felmerült a gyanú, hogy korrupciós, adóügyi vagy egyéb hivatali visszaélésekről szóló nyomozás indult ellenük. 

Pao a kínai technológiai ipar egyik legbefolyásosabb emberének számít. A China Renaissance-et 2005-ben alapította, miután a Morgan Stanley-nél és a Credit Suisse-nél dolgozott.

Egy 2018-as cikkében Pao azt írta, hogy cége a kínaiak által ismert internetes cégek 70 százalékával dolgozott már együtt.

Rovatok