Index Vakbarát Hírportál

Soros György megszólalt, összeomlásra számít

2023. február 17., péntek 08:47

Ha Oroszország elveszíti a háborút Ukrajnában, akkor az az „orosz birodalom” felbomlásához vezethet – erről beszélt csütörtökön Soros György. Beszédében kitért arra is, hogy idővel Kínában is egy rendszerváltásra vagy forradalomra számít.

A milliárdos Münchenben mondott beszédet egy biztonságpolitikai konferencián. Kifejtette, úgy látja, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajnát, de

INFORMÁCIÓI SZERINT JOE BIDEN AMERIKAI ELNÖK FIGYELMEZTETTE ZELENSZKIJT, HOGY E TÁMOGATÁSNAK VANNAK BIZONYOS KORLÁTAI.

A milliárdos ezzel vélhetően a The Washington Post egyik, a napokban megjelent cikkére utalhatott, amely szerint egy fehér házi tisztviselő közölte: az Egyesült Államok a konfliktus végéig Ukrajna oldalán marad, de korlátozva van annak a támogatásnak a mennyisége, amit Ukrajnának tudnak adni.

Soros György ezután beszélt arról, hogy Oroszország összeomlása jó hír lehetne a Szovjetunió többi utódállamának. Mint mondta, ők alig várják, hogy az oroszokat megverjék Ukrajnában, mert azáltal megerősíthetik a függetlenségüket.

Ez azt jelenti, hogy az esetleges ukrán győzelem az orosz birodalom felbomlásához is vezet. Oroszország akkor már nem jelentene veszélyt Európára és a világra. Ez nagy, és jó változás lenne

– mondta Soros György. 

Ukrán ellentámadás várható

Reuters szerint Soros György arról is beszélt a konferencián, hogy az orosz hadsereget rosszul vezetik, rosszul van felszerelve és a katonák morálja is megrendült. Szerinte ez magyarázza azt, hogy Vlagyimir Putyin a Wagner-csoporthoz fordult, és az ő segítségükkel próbálja megverni az ukránokat.

A milliárdos szerint ez a lépés bevált, ugyanis sikerült rákényszeríteniük Ukrajnát egy nehéz stratégiai döntés meghozatalára: vagy elhagyják Bahmutot (amivel lehetővé teszik, hogy az oroszok bejelentsenek egy nagy győzelmet), vagy pedig továbbra is tartják a várost, súlyos áldozatok árán. Soros György végül arról is beszélt, hogy szerinte Ukrajnának tavasszal – amikor megérkeznek az újabb fegyverek, harckocsik a Nyugattól – lesz lehetősége arra, hogy ellentámadásba menjen át. 

Rendszerváltás, forradalom Kínában? 

A milliárdos Oroszország mellett Kínáról is szót ejtett. Úgy látja, hogy a koronavírus-járvány és a szigorú állami intézkedések miatt megrendült a kínaiak bizalma a kommunista pártban, és ezáltal, mint mondta

a jelenlegi helyzetben minden előfeltétel adva van egy rendszerváltáshoz vagy forradalomhoz.

Soros György mindemellett úgy vélekedett, hogy a kínai rezsimváltásra még hosszú ideig várni kell, most még csak a folyamat kezdetén járnak. Úgy vélekedett, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök rövid távon még mindenképp hatalmon marad, de hosszú távon szerinte nem éri el a céljait: nem lesz élete végéig Kína elnöke, és Kína sem lesz az a domináns katonai-politikai hatalom, amelyet  Hszi Csin-ping elképzelne.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit pénteken is percről percre közvetítjük, ebben a cikkünkben.

(Borítókép: Soros György 2019. január 24-én. Fotó:  Simon Dawson / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok