Index Vakbarát Hírportál

Oroszország elsüllyesztett egy sérült teherűrhajót a Csendes-óceánban

2023. február 19., vasárnap 17:31

Sikeresen, ellenőrzött körülmények között merült el a Progressz MSz–21. Az űrhajót korábban hiába próbálták megjavítani, a károsodás okát nem találták meg.

A Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat február 11-én közölte, megmagyarázhatatlan nyomáscsökkenést tapasztaltak a Progressz MSz–21 teherűrhajóban, amely az eredeti tervek szerint február 18-án vált volna le a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), amihez tavaly októberben kapcsolódott – adta hírül az MTI az Interfax orosz hírügynökség forrásai alapján.

A hibás járművet ekkor elzárták az állomás többi részétől, és vizsgálatot rendeltek el. A károsodás okát nem tudták megtalálni, de úgy döntöttek, hogy elővigyázatosságból megsemmisítik az űrhajót.

A mostani bejelentés szerint a Progresszt sikeresen leválasztották a Föld körüli pályáról, és beléptették a légtérbe, ahol részben elégett, megmaradt darabjai pedig a Csendes-óceán déli részén, biztonságos területen a vízbe zuhantak, és elsüllyedtek.

A vizsgálat késleltette az űrállomáson lévő két orosz és egy amerikai űrhajós hazaszállítását is. Szergej Prokopjevért, Dmitrij Petelinért és Frank Rubióért az új tervek szerint márciusban indul űrhajó a kazahsztáni Bajkonur űrállomásról.

Az ISS az egyike azon ritka területeknek, ahol Moszkva és Washington az ukrajnai háború és az abból következő nemzetközi szankciók ellenére is együttműködik.

(Borítókép: NASA)

Rovatok