Index Vakbarát Hírportál

Merkelt is behúzták a csőbe az oroszok

2023. február 20., hétfő 18:31

Orosz telefonbetyárok – magukat Petro Porosenko volt ukrán elnöknek kiadva – elérték Angela Merkelt. A volt német kancellár az ukrajnai háborúról osztotta meg velük nézeteit − erősítette meg a volt kancellár berlini hivatala hétfőn.

A telefonbeszélgetés egyes részleteit a hívás indítói, a Lexus álnéven ismertté vált Alekszej Sztoljarov és a Vovanként emlegetett Vlagyimir Kuznyecov hétfőn Telegram-oldalukon is megosztották. Mint írták, Angela Merkel a 2015-ben Petro Porosenko ukrán és Francois Hollande francia volt elnökök közreműködésével megkötött minszki békeszerződéssel kapcsolatban nyilatkozott, hangoztatva, hogy annak köszönhetően „Ukrajna értékes időt nyert”, mielőtt Oroszország megindította a most zajló háborút − közölte az MTI. 

A volt kancellár hivatalának közleménye szerint a január 12-én lezajlott telefonhívás tolmácsolásában a német külügyminisztérium is részt vett. Merkel a hívás után a tárca felé jelezte „benyomásait, amelyeket a telefonhívás keltett benne” − közölte a tárca, de nem fejtette ki részletesebben, hogy a volt kancellár élt-e bármiféle konkrét gyanúval.    

Nem Merkel volt az első áldozat 

A páros a TASZSZ orosz állami hírügynökség hétfői híradása szerint Mark Esper korábbi amerikai védelmi minisztert is elérte telefonon. Ő akkor azt mondta nekik, hogy az ukrán nép az Oroszország elleni konfliktusban a piszkos munkát végzi el az Egyesült Államok számára.

A félrevezetett volt minisztert arra kérték, hogy ossza meg véleményét az Egyesült Államok szerepéről az ukrajnai konfliktusban.

Az ukrán nép azt a piszkos munkát végzi, amelyet mi magunk itt, az Egyesült Államokban nem akartunk elvégezni, és ezért fogjuk továbbra is támogatni Önöket mindennel, amivel tudjuk, legyen szó lőszerről, fegyverekről vagy hírszerzési értesülésekről

− hangsúlyozta Esper. Mint mondta, az Egyesült Államok számára „problémát jelent” Oroszország növekvő befolyása más országokban, így az afrikai kontinensen is.    

Ugyanakkor a volt védelmi miniszter aggodalmát fejezte ki, hogy amerikai technológia kerülhet harmadik országok kezébe az Ukrajnának szánt fegyverszállítások révén. Hangsúlyozta: Washington fontosnak tartja, hogy ezek az eszközök ne kerüljenek rossz kezekbe.

Angela Merkel, aki 2005 és 2021 között töltötte be a német kancellári pozíciót, hivatali ideje alatt rendszeresen tárgyalt Porosenkóval, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előtt, 2014 és 2019 között vezette az országot.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok