Index Vakbarát Hírportál

A háború évfordulója előtt érkezik a tizedik szankciós csomag

2023. február 20., hétfő 21:24

Josep Borrell az EU-s külügyi tanácskozás után bejelentette, még a háború évfordulója előtt minden tagállam elfogadja a 10. oroszellenes szankciós csomagot.

„Valamennyi kormány elkötelezett abban, hogy elfogadják a 10. szankciós csomagot” – jelentette be Josep Borrell uniós külügyi főképviselő Brüsszelben.

A HVG szerint az EU főképviselője azt mondta, a tagállamok a következő napokban írásbeli eljárásban a háború kitörésének évfordulója előtt, február 24-ét megelőzően jóvá fogják hagyni az újabb szankciókat.

A lap szerint a magyar kormány sem jelezte fenntartásait vagy blokkoló szándékát a külügyminiszterek döntését illetően, ahol egyébként nem Szijjártó Péter képviselte az országot, a magyar külügyminiszter ugyanis a magyar diplomácia legújabb csodafegyverét mutatta meg a kínai diplomácia irányítójának.

Mit tartalmazhat a csomag?

Az EU-s külügyi tanácskozást követően Josep Borrell arról is beszélt, hogy az EB hamarosan előterjeszti az európai lőszergyártás növelését célzó stratégiáját, amelyre nagy szüksége lehet Ukrajnának a küszöbön álló orosz támadás miatt.

Borrell szerint az EU-nak folytatnia kell Ukrajna támogatását, ugyanis Oroszország csapatokat von össze a fronton, 350 ezer orosz katonát. Ez majdnem kétszer annyi katona, mint amennyi ott volt a háború elején.

A tizedik szankciós csomag értéke mintegy 11 milliárd euróra becsülhető, a háború finanszírozásának megnehezítését és a frontra szánt fegyverek gyártásához szükséges alkatrészek kiéheztetését célozza. Az intézkedések többek között négy további orosz bankot, az Oroszországból származó importot és az Oroszországba irányuló exportot céloznák.

(Borítókép: Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió Külügyi Tanácsának ülésén Brüsszelben 2023. február 20-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok