Index Vakbarát Hírportál

Történelmi hóviharra készülnek Amerikában

2023. február 22., szerda 18:04

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hóviharok és viharos szélviharok miatt rendelt el figyelmeztetést az Egyesült Államok nyugati és északi részeire.

Több mint ezer járatot töröltek szerdára az Egyesült Államokban, mivel a viharos időjárás hatalmas pusztítást okoz az országban, és a hatalmas vihar rekordmennyiségű havazással fenyegeti az ország egyes részeit.

Az északi síkságok területein a vihar idejére az iskolák Dakotában, Minnesotában és Wisconsinban bezárnak a vihar miatt, amely várhatóan milliókat érint, miközben Kaliforniában erős széllökésekkel és kiterjedt áramkimaradásokkal kell számolni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hóvihar és erős szél miatt figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok nyugati és az északi országrész középső részeire.

Az egyes területeken csütörtökig akár 60 centiméternyi hó is hullhat. A hatóságok arra is figyelmeztették a lakosokat, hogy a lehetséges vakító fehérség (whiteout) miatt kerüljék az autós közlekedést – írja az NBC News.

Egyes, a közösségi médiában megjelent felvételen az látható, ahogy az emberek felkészülnek a viharra, így tömött sorok alakultak ki a hipermarketek előtt.

A FlightAware online járatkövető szerint közel 950 járat késik. A járattörlések közül legalább 180 a minneapolisi St. Paul nemzetközi repülőtérhez kapcsolódott. Közel 100 járat pedig a denveri nemzetközi repülőtérről indult volna.

A Kanadából érkező nagy sarkvidéki légtömeg „az energikus felső légköri mintázattal és az előrejelzések szerint a héten az országon áthaladó több frontrendszerrel kölcsönhatásba lépve számos időjárási veszélyt fog okozni” – közölte a meteorológiai szolgálat.

Február elején már egyszer légi járatok ezreit törölték, és háztartások százezreiben szünetelt az áramszolgáltatás az Egyesült Államok középső és déli részén a folytatódó téli viharok miatt. A lefagyott utakon több halálos baleset történt, hatan elhunytak.

(Borítókép: Egy nő sétál Minneapolis városában 2020. december 23-án. Fotó: Stephen Maturen / Getty Images)

Rovatok