Index Vakbarát Hírportál

Okosórája mentette meg felhasználója életét a belső vérzéstől

2023. február 23., csütörtök 14:32

Az Apple Watch, a szenzorokkal teli viselhető eszköz számos trendváltozást képes azonosítani testünkben, amikor viseljük, így képes lehet jelezni, ha valami nincs rendben. Egy Reddit-felhasználó most azt állítja, készüléke közbenjárásával maradhatott életben.

Ezúttal egy redditor osztotta meg, hogyan előzte meg az Apple Watch Series 7-es órája a gyomor-bélrendszeri vérzésből adódó további komplikációkat. A posztoló szerint az Apple Watch valószínűleg megmentette az életét.

Elmondása szerint ebéd után kezdte fáradtnak érezni magát, majd úgy döntött, hogy gyorsan szundikál egyet. Ezt követően az Apple Watch körülbelül tíz értesítést küldött száguldó pulzusára hivatkozva. Mint ismeretes, több Apple Watch-modell is képes azonosítani, ha a szív gyorsabb ütemben kezd el verni, mint kellene, amikor valaki pihen vagy éppen inaktív.

Ezt követően az okosóra viselője videóhívásban konzultált orvosával, aki megkérte, ellenőrizze a pulzusszámát, az EKG-t és a véroxigénszintjét. Ezek erdeményeit követően az orvos azonnal tárcsázta a 911-et. Az orvosi ellátással a Reddit-felhasználó felfedezte, hogy súlyos belső vérzése van.

Kicsivel több mint 3 g/dl hemoglobinom volt, a normális értékem pedig 15 körül van. A mentősök eredetileg azt mondták, hogy szívroham, de ez GI-vérzés volt. Azt mondták, ha nem jutottam volna időben vérátömlesztésre, meghaltam volna

 – írta a felhasználó.

Végül a felhasználó köszönetet mondott a nővéreknek, az orvosoknak és az Apple Watchnak, amely figyelmeztette a szokásosnál gyorsabban verő szívére. A témában más felhasználók megkérdezték, hogy nem vett-e észre más tünetet a korábbi napokban, de az eredeti szerző nem válaszolt – írja a BGR.

Az Apple jelenleg három különböző Apple Watchot kínál: Series 8, SE 2 és Ultra. Szerencsére több funkciót megosztanak a Series 7-es modellel, mint például az EKG, az azonos szív- és a véroxigénszenzorok. Az újabb modellek fejlesztései közé tartozik a felújított giroszkóp és gyorsulásmérő az új Crash Detection funkcióhoz.

Rovatok