Index Vakbarát Hírportál

A vadászpilóta még készített egy szelfit, majd habozás nélkül lőttek

2023. február 23., csütörtök 09:17

A Pentagon nyilvánosságra hozott egy fotót, amelyet annak az U–2-es amerikai kémrepülőgépnek a pilótája készített, aki a feltételezések szerint egy kínai kémléggömb felett húzott el az égen a hónap elején.

A képen jól látható a léggömb titokzatos, ezüstfehér gömbje az alatta lógó panelekkel, de a repülőgép árnyéka is tisztán kivehető. A szelfit a pilóta készítette, amikor a repülő objektum nagy magasságban belépett az Egyesült Államok légterébe.

News: DoD has released a selfie taken in the cockpit of a U-2 spy plane, as an airman flew above the Chinese surveillance balloon shot down by the US military earlier this month.

CNN first reported the existence of the selfie. pic.twitter.com/4TBsBnFdk4

— Zachary Cohen (@ZcohenCNN) February 22, 2023

Mint azt korábban az Index megírta, február elején az Egyesült Államok egy kínai megfigyelőléggömbként azonosított nagy méretű eszközt semmisített meg az ország keleti partvidékének közelében, miután az mintegy nyolc napon keresztül sodródott az amerikai légtérben.

Az eset diplomáciai és politikai konfliktushoz vezetett az Egyesült Államok és Kína között, több éles nyilatkozatváltással.

Az amerikai légierő pár nappal később – Kanada kérésére – megsemmisített egy azonosítatlan, nagy magasságban közlekedő légi eszközt Kanada északnyugati része felett, jelentette be a kanadai miniszterelnök szombaton.

Az amerikai légierő F–22-es gépe az akciót megelőző napon hasonló műveletet hajtott végre, amikor Alaszka északi partjai közelében, az amerikai légtérben is lelőtt egy azonosítatlan légi eszközt, arra hivatkozva, hogy az veszélyeztette a polgári légi forgalmat.

Rovatok