Index Vakbarát Hírportál

Minden második percben belehal egy nő a terhességbe vagy a szülésbe

2023. február 23., csütörtök 11:12

Minden második percben életét veszti egy nő a várandósság vagy a szülés során, olyan okok miatt, amelyek egyébként megelőzhetőek volnának – derült ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által készített, csütörtökön közzétett felmérésből.

A jelentés szerint a 2020-ban világszerte hozzávetőlegesen 287 ezer nő vesztette életét a terhességből adódó okok miatt. Ez naponta 800 halálesetet jelent, azaz kétpercenként egy nő halálát. 

Egyetlen nőnek sem kéne a saját életéért izgulnia, miközben egy újszülöttet hoz világra, különösen úgy, hogy birtokunkban van a szükséges tudás,

és léteznek eszközök a gyakori komplikációk kezelésére – szögezte le az MTI híradása szerint Catherine Russell, az ENSZ Gyermekvédelmi Alapjának (UNICEF) ügyvezető igazgatója.

Az ENSZ kiemelte, az éves halálozások száma jelentősen csökkent a húsz évvel ezelőtti 446 ezer esethez képest, s bár 2000 és 2015 között folyamatosan csökkent a halálozási ráta, 2015 óta nemcsak hogy stagnált, de

egyes térségekben még növekedett is a terhességhez köthető halálozások száma.

A szegényebb régiókban és konfliktusokkal sújtott országokban kimagaslóan rossz a helyzet: a 2020-as terhességi halálozások mintegy 70 százaléka a Szaharától délre elterülő afrikai térségben fordult elő. Ezt követi Közép- és Dél-Ázsia, ahol a halálesetek 17 százalékát regisztrálták.

A leggyakrabban felmerülő, de megelőzhető komplikációk közé tartozik az erős vérzés, a magas vérnyomás, a kockázatos körülmények között végrehajtott terhességmegszakítás, vagy akár a HIV-fertőzés és a malária. 

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljai (SDG) közé tartozik, hogy az ezredfordulón százezer élve születésre regisztrált 339 anyai haláleset számát 2030-ra 70-re csökkentsék. Három évvel ezelőtt ez a szám 223 volt. 

A kitűzött cél elérése érdekében a jelentés két fontos lépést emel ki: ezek egyike a terhességi egészségügyi ellátás elérhetőségének kiterjesztése, valamint hogy a nőknek megadassék az önálló döntéshozatal lehetősége saját szexuális egészségük kapcsán.

(Borítókép: shapecharge / Getty Images)

Rovatok