Index Vakbarát Hírportál

Egy hét után megnyitották a lezárt határátkelőt Afganisztán és Pakisztán között

2023. február 25., szombat 15:12

Egy hét után újranyitották azt a határátkelőt Afganisztán és Pakisztán között, amelyet a kabuli tálib vezetés Pakisztán megállapodásszegésére hivatkozva lezárt, ezzel több ezer áruszállító kamion torlódását okozva.

Az iszlámábádi afgán nagykövetség szombaton Twitter-oldalán közölte, hogy ismét megnyitották a forgalmat a közép-ázsiai kereskedelem szempontjából kulcsfontosságú torkhami határátkelőnél.

Az afganisztáni tálib vezetés múlt hétvégén arra hivatkozva zárta le az átkelőt, hogy Pakisztán nem tett eleget a határforgalmat érintő kötelezettségeinek azzal, hogy

megtagadta az országba való belépést azon afgán lakosoktól, akik iratok nélkül akartak egészségügyi ellátás céljából belépni oda.

A határnál múlt hétfőn újabb heves tűzharc alakult ki a tálib fegyveres erők és a pakisztáni határvédelem között. A határ menti feszültségek rendezése végett a pakisztáni védelmi miniszter szerdán Kabulban tárgyalt tálib vezetőkkel, pénteken pedig ismét asztalhoz ültek, ahol sikerült megállapodniuk a torkhami határátkelő újranyitásáról.

A két ország védelmi miniszterei között zajló szerdai tárgyaláson asztalra kerültek a pakisztáni tálibok elleni terrorizmusellenes intézkedések is.

A Pakisztáni Tehrík-i-Taliban (PTT), a szélsőséges tálibok pakisztáni szervezete január végén az ország északnyugati részén követett el öngyilkos merényletet egy mecsetben, múlt héten pedig egy rendőrőrsöt rohamozott meg Karacsiban.

A két támadás összesen több mint száz emberéletet követelt.

A két ország határa mentén az iszlamisták rendszeresen mérnek támadást a helyi biztonsági erőkre, az összecsapások miatt többször is lezárták a határátkelőket. A pakisztáni vezetés többször is azzal vádolta szomszédját, hogy rejtekhelyet nyújt a PTT fegyvereseinek, és nemrégiben figyelmeztette a kabuli vezetést, ha nem lép fel az iszlamisták ellen, Pakisztánnak jogában áll célba venni a pakisztáni tálibok afganisztáni rejtekhelyeit.

A PTT iszlamistái szövetségben állnak a kabuli vezetéssel, céljuk – afgán mintára – a legszigorúbb iszlám vallási törvények bevezetése az országban.

Rovatok