Index Vakbarát Hírportál

Moszkva csalódott, a Terminátor nem váltotta be a reményeket

2023. február 25., szombat 13:52

Oroszország fegyverkezési programjait végrehajtják, de szükségszerűen figyelembe veszik az általuk „különleges katonai műveletként” emlegetett háború tapasztalatait. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt a Szövetségi Gyűléshez intézett beszédében meg is erősítette. Ez azt jelenti, hogy egyes fegyvertípusokat intenzívebben fejlesztenek, míg néhány a süllyesztőben köt ki. Viktor Murahovszkij katonai szakértő utóbbiak közé sorolta az ukránok által rettegett, Terminátor becenévre hallgató tűztámogató harcjárművet is.

Viktor Murahovszkij orosz katonai szakértő szerint a Terminátoroknak leáldozott. Elmondása szerint az orosz hadiipar ezentúl azoknak az eszközöknek a fejlesztését kezeli prioritásként, amelyek már bizonyították, hogy érdemesek erre. A szakértő úgy véli, az Oroszországban kifejlesztett tűztámogató harckocsi, amelyet Terminátor becenéven emlegetnek, nem érdemes a továbbfejlesztésre.

Ami a Terminátor harckocsi-támogató harcjárművet illeti, úgy tűnik, valami rosszul sült el. Milyen harcjárműről van szó? Fő célja a nagyszámú, páncéltörő fegyverrel felfegyverzett ellenséges gyalogság elleni küzdelem. Tervezőinek elképzelése szerint a Terminátort arra tervezték, hogy nehéz körülmények között, például városban folytatott harcban fedezze a nehezebb és kevésbé manőverező harckocsikat

– magyarázta Murahovszkij a Moszkovszkij Komszomolec szerint.

Innen a Terminátor elnevezés

Szerinte a fegyver fő előnye az észlelt célpontra való rövid reakcióidő. Ezt a célpontok felderítésének, a célzásnak és a tüzelésnek a maximális automatizálása biztosítja. A gép robotként viselkedik. Innen ered a Terminátor elnevezés – mondta a szakértő, aki szerint jó volt a reklám, de

A gyakorlatban ez a harckocsi-támogató jármű nem bizonyult hatékonynak.

Ezt a következtetését magyarázva elmondta, hogy az elmúlt néhány évben, a harckocsi bemutatása óta a Terminátor nem vált tömegjelenséggé a harckocsizó erőknél, általában önállóan vagy gyalogsági harcjárművekkel és páncélozott személyszállító járművekkel alkalmazzák őket.

Hiányzik a nagyágyú

Azt is kiemelte, hogy a Terminátorok rosszul alkalmazkodnak a gyalogság elleni harchoz. Ezenfelül az irányítási és kommunikációs eszközöket sem tartja megfelelőnek, „a katonatisztek képzettsége pedig nem felel meg a modern követelményeknek” – tette hozzá.

Az egyik legszembetűnőbb problémaként említette, hogy a támogató harckocsi nincs felszerelve nagy kaliberű fegyverekkel.

A kis kaliberű fegyverek csak elnyomni tudják az embererőt, de megsemmisíteni nem. Felvetődik a költői kérdés: szükség van-e külön járműre olyan korlátozott feladat végrehajtásához, mint a gyalogság elnyomása rövid és közepes távolságon?

– tette fel a kérdést a szakember, aki elmondta, a Terminátor nem rendelkezik alapvetően új felderítési képességekkel, ami megnehezíti a használatát. 

Viktor Murahovszkij azonban megjegyezte: „nem ez az első eset, hogy az orosz fegyveres erők történetében a szekér a ló elé kerül”.

(Borítókép: A Terminátor becenévre hallgató harckocsi-támogató jármű. Fotó: Leonid Faerberg / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

 

Rovatok