Index Vakbarát Hírportál

Érdekes fordulat: Zelenszkij nyitott arra, hogy Moszkva szövetségesével tárgyaljon

2023. február 25., szombat 06:05

Kína pénteken átfogó tűzszünetre szólított fel Ukrajnában, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy nyitott a Peking által előterjesztett 12 pontos béketerv egyes részeinek megfontolására.

Moszkva szövetségese az ukrajnai orosz invázió első évfordulóján arra kérte a konfliktusban érintett feleket, hogy óvakodjanak a nukleáris fegyverek bevetésétől, és kijelentette, hogy a háború senkinek sem használ.

Kína tartózkodott attól, hogy elítélje szövetségesét, Oroszországot, vagy „inváziónak” nevezze Moszkva beavatkozását szomszédjában. Emellett bírálta az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat is.

„Minden félnek észnél kell maradnia és visszafogottnak kell lennie, el kell kerülni a feszültségek súlyosbodását, és meg kell akadályozni, hogy a háború kiszélesedjen” – olvasható a külügyminisztériumi dokumentumban, írja a Reuters.

„Van egy ötletük a békére”

Kijevből az első reakciók elutasítóak voltak, Volodimir Zelenszkij elnök egyik vezető tanácsadója azt mondta, hogy a háború befejezésére irányuló bármilyen tervnek magában kell foglalnia a Szovjetunió 1991-es összeomlásakor fennálló határok visszaállítását.

Volodimir Zelenszkij aztán a konfliktus első évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón már sokkal barátságosabb hangnemet ütött meg.

Az ukrán államfő két napja arról beszélt, hogy sor került egy informális párbeszédre Peking és Kijev között.

És valóban azt mondták, hogy van egy ötletük a békére

mondta Zelenszkij.

Az elnök ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Ukrajnának már van saját „béketerve”, és ahhoz ragaszkodik.

Oroszország azt mondta, hogy nagyra értékeli Kína tervét, és hogy nyitott arra, hogy politikai és diplomáciai eszközökkel érje el céljait.

„Kína nem túl hiteles, mert nem volt képes elítélni Ukrajna illegális invázióját” – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár újságíróknak Tallinnban.

(Borítókép: Laurent Van der Stockt / Le Monde / Getty Images)

 

Rovatok