Index Vakbarát Hírportál

Már csak a megfelelő időre vár Joe Biden, hogy bejelentse újraindulását az elnökválasztáson

2023. február 25., szombat 06:45

Jill Biden amerikai first lady az eddigi egyik legegyértelműbb jelét adta annak, hogy Joe Biden amerikai elnök indulni fog a második ciklusáért. Az Associated Pressnek adott pénteki exkluzív interjújában elmondta, hogy „nagyjából” nincs más hátra, mint kitalálni a bejelentés időpontját és helyét.

Bár Biden már régóta hangoztatja, hogy szándékában áll újra indulni a választásokon, ezt még nem tette hivatalossá, és igyekezett eloszlatni azokat a kérdéseket, hogy túl idős-e ahhoz, hogy továbbra is elnökként szolgáljon – írja az AP hírügynökség.

Biden 86 éves lenne egy esetleges második ciklus végén.

„Hányszor kell elmondania, hogy elhiggye?” – mondta a first lady Nairobiban, ötnapos afrikai útjának második és egyben utolsó állomásán. Hozzátette: „Azt mondja, hogy még nem végzett. Nem fejezte be, amit elkezdett. És ez a fontos”.

Mit gondol erről Joe Biden?

Magát az elnököt néhány órával később az ABC Newsnak adott interjúban kérdezték a felesége megjegyzéseiről, és nevetve mondta, hogy „Isten szereti őt. Nézze, komolyan gondoltam, amit mondtam, más dolgokat kell befejeznem, mielőtt belevágok egy új, teljes kampányba”.

Biden segítői azt mondták, hogy 

a bejelentésre valószínűleg áprilisban kerül sor,

az első adománygyűjtési negyedév lezárása után, ami nagyjából akkorra esik, amikor Barack Obama elnök hivatalosan is elindította újraválasztási kampányát.

A first ladyt régóta úgy jellemzik, mint Biden pályájának kulcsfiguráját, miközben a jövőjét tervezi, erről is kérdezték őt. Erre annyi volt a válasza nevetve, „mert a felesége vagyok”.

A széleskörű interjúra Ukrajna orosz megszállásának évfordulóján került sor, és Jill Biden felidézte tavaly májusi útját az országba, hogy találkozzon az ostromlott ország first ladyjével, Olena Zelenszkával.

(Borítókép: Joe Biden és felesége, Jill Biden 2021. július 18-án. Fotó: Stefani Reynolds / Getty Images)

Rovatok