Index Vakbarát Hírportál

Biden nem menti meg az Apple Watchot

2023. február 26., vasárnap 18:46

Az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság importtilalmat vezetett be az Apple ellen, amit a Biden-kormány nem vétózott meg.

Az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) azért tiltotta be az Apple Watch újabb modelljeinek Egyesült Államokba történő behozatalát, mivel vizsgálataik szerint megszegték az AliveCor cég pulzusmérő-szabadalmát. 

A 150 fős munkavállalói létszámmal bíró AliveCor a hónap elején a The Hill amerikai lapnak azt nyilatkozta, hogy

még 2015-ben mutatták be EKG-érzékelő technikájukat az Apple-lel üzleti együttműködés reményében, ami nem jött létre.

Meglepetésükre 2018-ban pedig új technológiával jelentkezett az Apple: a Watch Series 4 nemcsak EKG-érzékelő funkcióval bírt, de versenytársuk szerint blokkolta is a külső szívfigyelő alkalmazásokat. Az AliveCor szerint ez arra kényszerítette őket 2019-ben, hogy abbahagyják a KardiaBand EKG-s karórájuk értékesítését.

A két cég vitája még zajlott a szabadalmat illetően, amikor a december 22-ei döntést meghozták, ami ellen az Apple azzal az indokkal fellebbezett, hogy

az káros hatással lehet az amerikaiak egészségére,

ugyanakkor a már forgalomban lévő vagy eladott óráik használatát nem korlátozták.

A Fehér Háznak ezt követően 60 napja volt felülbírálni a döntést, ezért a héten már biztossá vált, hogy a Biden-kormány nem él vétójogával az esetben.

Ehhez hasonló lépésekre ugyanakkor alig van példa:

az Obama-kormány még 2013-ban avatkozott be az Apple és a Samsung 2013-as vitájába az iPhone- és az iPad-szabadalmak kapcsán a kiegyensúlyozott piaci verseny érdekében. 

Az ITC az Apple Watchok tekintetében már hozott idén elmarasztaló ítéletet, a 6-os sorozat behozatalát tiltották be, mivel a cég megsértette a kaliforniai és svájci székhelyű vállalat pulzoximéter-szabadalmát.

(Borítókép: Tomohiro Ohsumi / Getty Images)

Rovatok