Index Vakbarát Hírportál

Kitiltják az angliai börtönökből a férfi nemi szervvel rendelkező transznemű nőket

2023. február 26., vasárnap 20:34

Hétfőn lép életbe az új jogszabály, mely szerint kizárják az angliai és walesi női börtönökből azokat a transznemű nőket, akik férfi nemi szervvel rendelkeznek – jelentette be Dominic Raab, az Egyesült Királyság igazságügyi minisztere, miniszterelnök-helyettese.

Dominic Raab már októberben közölte, hogy a férfi nemi szervvel rendelkező transznemű nők nem kerülhetnek a jövőben női börtönökbe. A miniszterelnök-helyettes vasárnap kijelentette, az új szabály azokra a transznemű nőkre is vonatkozik majd, akiket szexuális bűncselekményért ítéltek el.

Raab elmondta, hogy továbbra is toleránsak az LMBTQ-közösség, különösen a transzközösség tagjaival szemben, ám muszáj garantálniuk a többi női fogoly biztonságát is – számolt be a The Guardian.

Jövő héttől új szabályokat vezetünk be, ami azt jelenti, hogy minden olyan transznemű elkövető, akinek férfi nemi szerve van, vagy akit szexuális bűncselekményért ítéltek el, nem kerülhet női börtöntelepre

– fogalmazott a brit miniszter.

A transznemű nők elhelyezése Isla Bryson ügye óta téma az Egyesült Királyságban. A 31 éves transz nőt két nő megerőszakolásáért ítélték el, mielőtt nővé operáltatta volna magát. Az elítélést követően egy kizárólag nők számára fenntartott börtönbe vitték, hogy ott várjon az ítélethirdetésre. Az eset közfelháborodást váltott ki a szigetországban, emiatt áthelyezték egy férfitelephelyre, és a skót igazságügyi miniszter, Keith Brown megbízásából felülvizsgálták az ügyet.

„Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”

(Borítókép:  Andrew Aitchison / Corbis / Getty Images)

Rovatok