Index Vakbarát Hírportál

A dzsúdózó Putyin veresége egy ukrán bélyegen

2023. február 26., vasárnap 16:05

A háború évfordulója alkalmából Ukrajna postai bélyegeket bocsátott ki, amelyeken a neves brit graffitiművész, Banksy képei láthatók.

Az egyik bélyegen egy Vlagyimir Putyinra emlékeztető férfialak látható, akit éppen egy fiatal fiú fektet két vállra. Az eredeti alkotás egy házon volt látható, amelyet azonban orosz lövedékek pusztítottak el Borodjanka városában, a főváros közelében.

Sok ukrán úgy tekint Banksy freskójára, mint Ukrajna ellenállásának metaforájára, éppen ezért Kijevben kígyózó sorok alakultak ki, amikor a postahivatalokban árulni kezdték az új bélyegeket – írja a BBC.

A jelenetsor egyébként sokaknak ismerős lehet, vélhetően Vlagyimir Putyin 2000-es tokiói látogatása ihlette meg a brit művészt. Az AP Hírügynökség erről közzétett videóját alább tudja megtekinteni:

Banksy egyébként igyekezett saját eszközeivel is támogatni Ukrajnát, 50 egyforma festmény eladásából befolyt összeggel támogatta ugyanis a megtámadott országot. A Legacy of War Alapítvány vezérigazgatója, Giles Daly elárulta, hogy az összeget elsősorban mentőautók, generátorok, gázfűtő berendezések és elektromos berendezések vásárlására fordítják.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnökre hasonlító férfi látható az új ukrán postai bélyegeken. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

 

Rovatok