Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: Ferenc pápa Magyarországra látogat

2023. február 27., hétfő 12:06

Ugyan Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője már megerősítette a sajtóértesüléseket, miszerint Ferenc pápa Magyarországra jön, a hivatalos bejelentés a mai napig váratott magára a Vatikán részéről.

Magyarországra látogat Ferenc pápa. A szentatya a tervek szerint április 28-án érkezik Budapestre – jelentette be a Vatikán. A Szentszéki Sajtóiroda igazgatója, Matteo Bruni hétfőn közleményben bejelentette:

Elfogadva a polgári és egyházi méltóságok meghívását, Őszentsége Ferenc pápa 2023. április 28–30. között Magyarországra utazik, és ellátogat Budapestre.

A Vatikán közlése szerint a háromnapos útján többek között találkozik az ukrajnai menekültekkel. A közlemény kiemeli, hogy az ukrajnai háború kezdete óta helyi források szerint közel 1 millió ukrán állampolgár utazott át menekültként Magyarországon.

A magyarok több mint fele keresztény, és a lakosság legalább 37 százaléka vallja magát katolikusnak – emelték ki többek között a közleményben.

Orbán Viktorral és Novák Katalinnal is találkozik

Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón az Index kérdésére, miszerint lehet-e már tudni, hogy találkozik-e a pápa a kormánytagokkal, a miniszterelnökkel, esetleg a köztársasági elnökkel, elmondta, hogy várakozások szerint igen, de a részletekről a Vatikán számol majd be.

Korábban az Index sajtóhírek alapján már megírta, hogy tavasszal Magyarországra látogat Ferenc pápa. A katolikus.ma arról írt, hogy a szentatya többnapos itt-tartózkodása alatt találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel és Novák Katalin köztársasági elnökkel is.

Később Simicskó István gyakorlatilag megerősítette a korábbi sajtóhírt.

Április végén újra Budapestre érkezik Ferenc pápa, hogy meglátogassa a magyarokat és előmozdítsa a békét

– árulta el a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke Balatonfüreden (erről szóló élő hírfolyamunkat az alábbi linken érheti el).

Örömmel értesültem arról, hogy Ferenc pápa hivatalosan is elfogadta a meghívásomat, és április 28-30. között Magyarországra látogat! Szeretettel várjuk a Szentatyát

– írta közösségi oldalán Novák Katalin.

Erdő Péter: külön öröm, hogy Budapest lesz a pápalátogatás helyszíne

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye egész közössége örömmel értesült arról, hogy Ferenc pápa április 28. és 30. között Magyarországra látogat, és külön öröm, hogy a pápával tartandó találkozások színhelye Budapesten lesz – reagált Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a pápalátogatás hírére, amelyet hétfő délben közölt a Vatikán.

A közleményben, amelyet az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye juttatott el az MTI-hez, a bíboros azt írta: „szeretettel várjuk a hazai és a határon túli papokat és hívőket, zarándokokat”.

Erdő Péter reményét fejezte ki, hogy a találkozás Szent Péter utódjával döntő lépés lesz azon az úton, „amelyen együtt járunk Krisztus felé”.

Reagált az MKPK

Ferenc pápa magyarországi látogatása nagyon fontos esemény nemcsak a katolikusoknak, hanem minden magyarnak határon innen és túl – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) állandó tanácsának MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közleményben, amelyet Veres András győri megyés püspök, az MKPK elnöke írt alá, kitértek arra, hogy az egyházfő „korára tekintettel” a találkozásokra budapesti helyszíneken kerül sor. A programokra, különösen a vasárnapi szentmisére „szeretettel hívunk és várunk mindenkit hazánkból és a környező országokból egyaránt”.

Imádságos lélekkel készüljünk a Szentatyával való találkozásra és közösen tegyünk tanúságot arról, hogy Krisztus a jövőnk

– fogalmaztak a közleményben.

(Borítókép: Ferenc pápa a Vatikánban 2015. március 29-én. Fotó: Franco Origlia / Getty Images)

Rovatok