Index Vakbarát Hírportál

Berlini felmérés: Moszkva Európa és Amerika ellensége

2023. február 27., hétfő 11:37

Az European Council on Foreign Relations (ECFR) nevű berlini agytröszt a háború évfordulója kapcsán végzett mind az öt kontinensre kiterjedő közvélemény-kutatást. Kiderült: az amerikaiak és az európaiak egyetértenek abban, hogy a győzelemig kell segíteni Ukrajnát.

Az European Council on Foreign Relations (ECFR) nevű berlini agytröszt felmérése szerint az európaiak és az amerikaiak ellenségüknek tekintik Oroszországot, és azon az állásponton vannak, hogy Ukrajnát segíteni kell a győzelem elérésében. 

Ezzel szemben Kínában, Indiában és Törökországban más a közvélekedés, ők elsősorban a háború mielőbbi befejezését sürgetnék, még akkor is, ha ez területi veszteséggel jár Ukrajna számára. Ezekben az országokban Oroszország mellett valószínűbbnek tartják, hogy nem kétpólusú, hanem többpólusú világrend fog kialakulni. 

A kutatás konklúziója, hogy a feltörekvő hatalmak, például India és Törökország nem akarnak Amerika vagy Kína mellé állni, hanem majd a saját feltételeik szerint fognak cselekedni. 

A felmérésben Oroszország megítélését illető kérdésben a Nyugat egyöntetű véleményen volt. Az amerikai lakosok 14 százaléka gondolkodott pozitívan az oroszokról, az Európai Unióban ugyanennyien, míg a britek csupán 7 százaléka vélekedett így. Ezzel szemben az indiaiak 80 százaléka, a kínaiak 79 százaléka és a törökök 69 százaléka van jó véleménnyel Putyin nemzetéről – derült ki az ECFR globális közvélemény-kutatásából. 

(Borítókép: A moszkvai Fedora Poletajeva téren kiállított szovjet gyártmányú T–80-as harcjármű mellett tol babakocsit egy asszony 2023. február 8-án. Fotó: MTI / EPA / Makszim Sipenkov)

Rovatok