Index Vakbarát Hírportál

Kína háborús álláspontja komoly veszélyt jelent európai kapcsolataira

2023. február 27., hétfő 07:03

Veszélybe kerültek Kína uniós kapcsolatai, miután az ázsiai ország az EU által aggasztónak tartott állásfoglalást fogalmazott meg a háborúval kapcsolatban.

Fu Csong, Kína európai uniós nagykövete azt mondta, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Kínába látogathat 2023 első felében – írja a Reuters.

Veszélyben vannak Kína EU-s kapcsolatai

A két fél eltérő álláspontot képvisel az egy éve tartó ukrajnai háborúval kapcsolatban. Az uniós diplomaták bírálták, hogy Kína nem hajlandó a konfliktust inváziónak nevezni vagy az oroszok ukrán területről való kivonulását követelni.

Fu a Global Timesnak adott interjúban azt mondta, hogy az EU Kínával szembeni haragja Ukrajna miatt „nagyon irracionális”, és hogy Kína nem szeretné, ha a kérdés befolyásolná a blokkhoz fűződő kapcsolatainak alakulását.

Aggasztó állásfoglalást tett Kína

Miután a kínai külügyminisztérium pénteken közzétette a háborúval kapcsolatos állásfoglalását, Jorge Toledo, az EU vezető kínai diplomatája Pekingben újságíróknak azt mondta, hogy a dokumentum egyes részei aggasztóak.

Nincs szó benne agresszorról, ami furcsa, mert egyértelmű, hogy van támadó és támadott. A támadás illegális és indokolatlan volt. Szóval egy kicsit aggasztó ez az állásfoglalás

– fogalmazott Toledo.

A háború nagyon nehéz helyzetbe hozta Kínát az EU-val való kapcsolatában, pláne, miután Charles Michel december eleji pekingi látogatásakor arra szólította fel Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy használja fel az ország befolyását Oroszországgal szemben az ukrajnai háború miatt.

Rovatok