Index Vakbarát Hírportál

Míg itthon 500-600 ezret, Svájcban kétmillió forintot keres havonta egy kőműves

2023. február 28., kedd 12:38

Boros Péter munkaközvetítőként segíti azokat a magyarokat, akik külföldön szeretnének dolgozni. Ő több évet élt Svájcban, sok tapasztalatot szerzett, látta azt is, hogy verik át honfitársait külföldi munkákkal. Beszélt arról is, milyen fizetések és életkörülmények vannak Svájcban.

Boros Péter hat éven át dolgozott Svájcban, ahol az építőiparban kezdett, majd az ottani barátainak segítségével és közbenjárásával munkaközvetítéssel kezdett el foglalkozni. Később hazaköltözött, hogy segítsen a magyar embereknek állásokat, jobb kereseti lehetőségeket találni külföldön. A svájci munkaközvetítő azt mondta az RTL Reggeli című műsorában, hogy a nyugati országban drágább és szebb az élet, valamint több a munkalehetőség is.

Beszélt arról is, hogy az élelmiszerek, a szállások és az albérletek értelemszerűen jóval drágábbak, 

körülbelül négyszeres a különbség a hazai viszonyokhoz, lehetőségekhez képest.

Egy kilogramm húsért akár 30 svájci frankot (11-12 ezer forintot) is elkérhetnek. 

Boros Péter kőművesként dolgozott, mielőtt kiköltözött Svájcba. A műsorban elmondta, hogy egy kőműves itthon kap 500-600 ezer forintot,

Svájcban ezzel szemben kétmillió forintot.

Ebből a pénzből megélhetésre körülbelül 300 ezer forintnak megfelelő összeg megy el. Hozzátette: Svájcban a kiadó stúdiólakások ára 800–2000 frank (306 ezer – 765 ezer forint). Egy kétszobás albérlet 1800 frankba (688 ezer forint) kerül, plusz le kell tenni a kéthavi kauciót.

Nyelvtudás nélkül nem érdemes belevágni

Kiemelte, hogy külföldi munkavállalás esetén nagyon fontos a nyelvtudás. Csak olyan magyar embereknek tud segíteni elhelyezkedni Svájcban, akik valamennyire beszélnek németül. Ez azért elengedhetetlen, mert nagyon sok az átverés. Ezzel kapcsolatban ő is szerzett elrettentő tapasztalatokat, és hallott csúnya felültetésekről.

Sokszor előfordult sajnos, hogy kaptak egy telefont: »Gyertek ki Svájcba dolgozni!« Erre kimentek, és nem várta ott őket senki

– mondta Boros Péter.

Az ilyen és ehhez hasonló eseteket szerette volna megakadályozni munkaközvetítőként, ezért vágott bele ebbe az egészbe. Minél több olyan magyar embernek akar segítő kezet nyújtani, aki külföldön szeretne szerencsét próbálni. Boros Péter elmondása szerint sokan érdeklődnek a külföldi munkák iránt, egyre több a jelentkező.

Boros az építőiparon belül szinte bármilyen munkát el tud intézni az érdeklődőknek, de figyelmeztetett, hogy kezdetben családosan nagyon macerás, szinte lehetetlen a Svájcba való kiköltözés. Hozzátette, hogy bizonyos idő elteltével ezt is meg lehet oldani, csak türelmesnek kell lenni. Elmondta, hogy van olyan ügyfele is, aki után már kiköltözött a családja.

A szálláskeresésben is segítenek

Boros Péter egy barátja svájci irodájához közvetíti ki az embereket. Magyarországon és Svájcban egyaránt interjúztatják az érintetteket. A munkavállalóknak az igényeknek megfelelően segítenek szállást találni. Hozzátette: van egy ismerőse, aki 290 albérletet tud kiadni Svájcban.

Megkönnyíti a munkavállalók helyzetét, hogy nem kell azonnal kifizetniük az albérlet 800–900 frankos (306 ezer – 344 ezer forintos) árát. A dolgozók hetente kapnak fizetést. Hétfőtől péntekig összesen negyven órát kell dolgozni. 

A heti bér 800–1200 frank (306 ezer – 459 ezer forint).

Boros Péter azt mondta, a svájci munkáltatók többsége elégedett a magyar munkaerővel, minden a hozzáállástól függ.

Rovatok