Index Vakbarát Hírportál

A legfurcsább dolgok, amiket valaha partra mosott a tenger

2023. február 28., kedd 14:36

Valószínűleg a közelmúltban az Egyesült Államok partjainál lelőtt kínai kémléggömb adott lökést annak a felfedezésnek, amelyet szintén néhány napja Japán nyugati partjainál találtak.

A mintegy másfél méter átmérőjű fémgömbről a helyiek értesítették a hatóságokat, bár egy, a tengerparton rendszeresen futó sportoló azt állította, hogy már régebb óta látja, meg is vizsgálta, nem érti, miért csak most harapott rá ennyire a média. A lényeg, hogy kivonult a japán katasztrófavédelem és a rendőrség, vizsgálgatták, majd röntgenezték, kiderült, hogy belül üres, ám ezzel együtt sem kerültek közelebb a megfejtéshez, mit találtak. 

A helyiek körében terjedő nézetek szerint vagy egy elszabadult kikötői bójáról van szó, vagy esetleg egy űrből pottyant tárgyra bukkantak. A „lelet” dokumentációját a hatóságok további vizsgálatra elküldik a hadseregnek és a parti őrségnek is. Egyelőre maradt a gömb a tengerparton, de a biztonság kedvéért körbekerítették. 

Elképzelhetetlen, mik vetődnek időnként partra

A Hamamacu közelében talált japán gömb nyomán utánanéztünk, milyen furcsa leletekről számolt be a nemzetközi sajtó az elmúlt évtizedekben. Gömb alakú izé már nem először keltett riadalmat. 2019-ben a londoni rendőrséget riasztották, mert a Temze partján, Wapping magasságában bukkantak egy nagyobb, gömb alakú tárgyra. Hosszas vizsgálódás után kiderítették, hogy egy óriási karácsonyi díszgömbről volt csak szó.

Emellett a tengerpartokat rendszeresen turkálók is gyakran találnak olyasmit, amit első ránézésre nehéz beazonosítani. Néhány furcsaságot a BBC szedett csokorba.

2022-ben a floridai partokon került elő egy 24 méter hosszú, fából-fémből készült tárgy. Eleinte egykori hullámtörő, cölöpépítmény vagy sorompó maradványának tippelték, később azonban a régészek megállapították, hogy egy hajóroncsról van szó.

Az angol partok mentén élőket már 35 éve nem hagyja nyugodni, miért sodor időről időre partra a tenger Garfieldet utánzó régi, vonalas telefonkészülékeket. Nemrégiben azonban sikerült rábukkanni arra az elsüllyedt teherhajó konténerre, amelyből kikerültek a telefonkészülékek.

Tíz éve kerültek elő egymás után olyan gumialapanyagú, téglalapszerű tárgyak, amelyek mindegyikén ott volt a felirat: Tjipeter. Senki nem tudta, honnan jöttek, sokan egy indonéziai gumiültetvény termékeire tippeltek. Valószínű az azokat szállító hajó süllyedt el egykor Európa partjaihoz közel.

Összeállítás a furcsa tárgyakról

Néhány éve a National Trust, vagyis egy brit nemzeti alap, amelynek célja régi épületek, kertek és védett tájak gondozása, összegyűjtötte, melyek a leggyakrabban talált és a legfurcsább partra mosott tárgyak Anglia, Wales és Észak-Írország partjainál. Az összeállítás arra is rá akart világítani, hogy egyes darabok mennyi időt töltöttek a tengerben és milyen távolságokat utaztak. Így kerültek elő érdekességek a brit partoknál Kanadából, Oroszországból, Szaúd-Arábiából vagy éppen a karibi térségből.

Voltak ezek között 1980-as évekbeli piknik maradványai, az 1970-es években divatos sörnyitó, cukorkás dobozműanyag fedele vagy cipők a XIX. és a XX. századból. Mindez pedig jó példa annak illusztrálására, hogy milyen hosszú ideig megmarad a tengerekben a szemét. Nézzünk néhány érdekességet a listáról, amelyek mind a brit partoknál kerültek elő:

Az áramlásokat elemezve követik a tárgyak útját

Már az 1980-as évek óta alkalmazzák a tengerkutatók a lebegő bólyákat az áramlatok vizsgálatára. Ezek az eszközök néhány óránként küldenek jelet aktuális tartózkodási helyükről. Ezeket az adatokat felhasználva készítettek óceánkutatók egy olyan honlapot, amely tartalmaz egy interaktív térképet.

Ennek bármely pontjára kattintva könnyedén követhetjük, hogy a hulladék merre utazik az áramlatok segítségével a következő hetekben, hónapokban, években. Ha például Japán partjainál ejtünk a tengerbe egy tárgyat, akkor végigkövethetjük, amint valószínűleg három év alatt ér el Kaliforniához.

(Borítókép: Hannah Peters / Getty Images)

Rovatok