Index Vakbarát Hírportál

Minősíthetetlen stílusú provokáció – üzente a külügyi szóvivő az ukrán külügyminiszter-helyettesnek

2023. február 28., kedd 17:16

Nem hagyjuk, hogy bárki belesodorjon minket a háborúba, továbbra is tűszünetet és béketárgyalásokat szorgalmazunk − reagált Paczolay Máté külügyi szóvivő az ukrán külügyminiszter-helyettes azon nyilatkozatára, amely szerint „Magyarország támogatja az ukrán nemzet elpusztítását”.

Paczolay Máté az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a nyilatkozatról úgy fogalmazott, hogy az „egy nyilvánvaló provokáció, ráadásul minősíthetetlen stílusban. Nem hagyjuk, hogy bárki belesodorjon minket a háborúba, továbbra is tűszünetet és béketárgyalásokat szorgalmazunk”.    

Jevhen Perebijnisz ukrán külügyminiszter-helyettes a szlovák SME Svetnek adott interjújában Magyarországról azt mondta: azzal, hogy Magyarország blokkolja az Oroszország elleni szankciókat, közvetlenül segíti Oroszországot. Jevhen Perebijnisz szavai szerint csalódottak Magyarország hozzáállása miatt. Erre példaként a többi között az Ukrajna–NATO-bizottság ülésének blokkolását, valamint a szankciókkal kapcsolatos kritikus megnyilvánulásokat említette.    

Csalódásnak nevezte Magyarország álláspontját, miszerint a békéhez az az út, hogy Ukrajnának fel kell hagynia az ellenállással Oroszországgal szemben. Az ukrán külügyminiszter-helyettes szerint Vlagyimir Putyin célja „egész Ukrajna megszállása és az ukrán nemzet elpusztítása”.

Ez azt jelenti, hogy Magyarország támogatja az ukrán nemzet elpusztítását

− hangoztatta Jevhen Perebijnisz a szlovák SME Svetnek.

Az orosz agresszió elleni küzdelem hajtóerejének az ukrán külügyminiszter-helyettes a balti államokat nevezte meg. Szerinte ez annak köszönhető, hogy „több tapasztalatuk van Oroszországról, és nagyon jól tudják, amikor valaki az orosz balettről és az orosz kultúráról beszél, az nem jelenti azt, hogy Oroszország minden tekintetben civilizált ország”.

(Borítókép: Roman Pilipey / Getty Images)

Rovatok