Index Vakbarát Hírportál

Megválasztották Nigéria új elnökét

2023. március 1., szerda 12:37

Lagos volt kormányzója nyert a nyugat-afrikai országban. Az ellenzék máris csalást kiált, nem fogadják el az eredményt.

Bola Tinubu volt lagosi kormányzó, a kormányon lévő Progresszív Kongresszus (APC) párt jelöltje nyerte a nigériai elnökválasztást – tudatta az afrikai ország választási bizottsága (INEC) közleményét az MTI.

A tájékoztatás szerint Tinubura a választók csaknem 37 százaléka szavazott, összesen 8,79 millió ember voksolt a kormánypárt jelöltjére.

Fő riválisára, Atiku Abubakar volt alelnökre, az ellenzéki Demokratikus Néppárt (PDP) jelöltjére 6,98 millióan szavaztak, ő a voksok mintegy 29 százalékát szerezte meg. A másik esélyesnek számító, a Munkáspárt színeiben induló és főleg a fiatalok körében népszerű Peter Obi 6,1 millió voksot kapott, az összes szavazat 25 százalékát.

Az ellenzéki pártok máris bejelentették, hogy nem fogadják el az eredményt, egyebek között a voksolás közben felmerült technikai nehézségekre hivatkozva, kedden pedig lemondásra szólították fel a választási bizottság vezetőjét, Mahmood Yakubut.

„A szavazatokat manipulálták, súlyosan meghamisították, az eredmény nem tükrözi a nigériai nép akaratát” – szögezték le közös közleményükben.

Abubakar már a 2019-es választásokon is a második helyen végzett Muhammadu Buhari hivatalban lévő államfővel szemben, ezt követően bírósághoz fordult, ám a keresetét elutasították. Kedden a két fő ellenzéki párt újraszámlálást követelt, és azt mondták, a választási eredmények kihirdetésében jelentkező késlekedés megágyaz a szabálytalanságoknak.

Az APC viszont sürgette az ellenzéket, fogadja el vereségét.

Rovatok