Index Vakbarát Hírportál

Korábbi alelnöke sem szeretné újra az elnöki székben látni Donald Trumpot

2023. március 2., csütörtök 20:22

Mike Pence, aki várhatóan indul a republikánusok elnökjelöltségéért, azt mondta, „más idők más vezetést igényelnek”. Így elutasítja Donald Trump támogatását, ha ő lenne a 2024-es elnökjelölt. „Biztos vagyok benne, hogy lesz jobb választásunk” – fogalmazott.

Mike Pence volt alelnök továbbra sem árulja el, hogy indul-e jövőre az elnökválasztáson, és nem mond rosszat volt főnökéről, Donald Trumpról. De a CBS Newsnak szerdán Michiganben adott interjújában kétszer is elutasította, hogy elkötelezze magát Trump támogatása mellett, ha ő lesz a republikánus elnökjelölt a 2024-es elnökválasztáson.

Ehelyett Pence azt mondta, hisz abban, hogy a választók 2024-ben is „bölcsen választanak”, ahogyan 2016-ban is tették. De azt mondta, szerinte „más idők más vezetést igényelnek”.

„Biztos vagyok benne, hogy 2024-ben lesz jobb választásunk. És biztos vagyok benne, hogy a mi jelöltünk fog győzni abban az évben novemberben” – mondta a CBS News politikai tudósítójának, Caitlin Huey-Burnsnek.

Ha Pence mégis indul, akkor a konzervatív elvek és a Trump-korszakhoz hasonló politikák vízióját kínálja, a Trump-korszak személyisége nélkül.

A volt alelnök szerdán Michiganben a fiatal szavazóknak tartott beszédében azt mondta, az üzenete az, hogy „álljanak ellen a kísértésnek, hogy a személyekre összpontosítsanak, vagy hogy a konzervatív elvektől elrugaszkodott populizmust öleljék magukhoz”.

„Tudják, én Ronald Reagan idején léptem be a Republikánus Pártba, és valóban úgy gondolom, hogy a konzervatív mozgalmat mindig is az eszmék éltették” – mondta Pence.

Voltak nagy személyiségeink, Reagantól kezdve egészen Donald Trumpig. De úgy gondolom, hogy az eszmék – az erős nemzetvédelem, a költségvetési felelősség, a korlátozott kormányzás és a hagyományos értékek melletti elkötelezettség – voltak azok, amelyek szerintem sok tekintetben megteremtették ezt a mozgalmat, és szerintem még mindig fenntartják azt

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy egy „Trump előtti republikánus pártot” akar-e, Pence azt mondta, hogy hű akar maradni a közéletben betöltött hivatásához, és kerülne minden olyan kampányt, amely teljes egészében a negatívumokra összpontosít. 

„Ahogy jártam az országot, újra és újra azt hallottam, hogy az emberek a Trump–Pence-kormány előéletét nézik. Vissza akarnak térni az erős védelem, az amerikai vezető szerep a világban, a pezsgő szabadpiaci gazdaság, a biztonságos határok és a konzervatív bírák politikájához. De azt is hallom, hogy ők azt akarják, hogy visszatérjünk ahhoz a fajta udvariassághoz a politikában, amelyet az amerikai emberek mindennap megmutatnak egymásnak.”

(Borítókép: Donald Trump kampánya 2016. november 4-én Pennsylvaniában. Fotó: Mark Makela / Getty Images)

Rovatok