Index Vakbarát Hírportál

Videón, ahogy egy meteor átszeli a sarki fényt

2023. március 2., csütörtök 10:54

Svédországban meteor szelte át az eget, miközben épp gyönyörű színekben pompázott a sarki fény. A napokban erőssé váló naptevékenység hatására többször is látható volt a jelenség, többek között Magyarországon is.

A svédországi Kiruna fölött épp gyönyörű, zöldes színekben pompázott a sarki fény, amikor egy meteor lépett be a légkörbe és égett el. A különleges jelenségről videó is készült – számolt be az Időkép.

A napokban erőssé váló naptevékenység hatására egyébként nap mint nap szebbnél szebb felvételek kerülnek elő a sarki fény hazájából. Kedd este Izlandon pompázott látványos színekben a sarki fény.

Vasárnap éjfél előtt pedig – idén először – Magyarországon is látható volt a jelenség perceken át. Ekkor intenzív geomágneses vihar érte el a Földet, ilyenkor pedig alacsonyabb szélességeken is van esély a sarki fény megpillantására.

Hétfő este aztán ismét felragyogott a sarki fény idehaza, ráadásul többször, több helyen is. Az Időkép kihelyezett webkamerái előbb Prédikálószéken, majd a Somló hegyen rögzítették a ritkán látható jelenséget.

Rovatok