Index Vakbarát Hírportál

Már Franciaországban is betiltanák a TikTokot

2023. március 2., csütörtök 09:40

Franciaország fontolgatja a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás használatának megtiltását a kormányzati dolgozók hivatalos eszközein az Egyesült Államok és az Európai Bizottság hasonló jellegű döntéseit követően − jelentette be szerdán a kormányszóvivő.

„A köztársasági elnök, a miniszterelnök vagy a kormánytagok olyan szolgálati telefonokkal rendelkeznek, amelyekre semmilyen applikációt nem lehet letölteni. Egyetlen miniszteri hivatali telefonon sincs TikTok, sem más applikáció” − mondta Olivier Véran.

Hozzátette, hogy a legfőbb tárcáknál, a védelmi és a belügyminisztériumban már meggyőződtek arról, hogy a munkatársak hivatali telefonjaira nem lehet TikTok-jellegű vagy másfajta közösségi oldalakat telepíteni. A többi minisztériumban is zajlik az ellenőrzés − közölte az MTI. 

A kormányszóvivő elmondta: a központi és helyi közigazgatás esetében szerdán elindult egy szenátori vizsgálat, amelynek hat hónap áll rendelkezésére a jelentés elkészítésére, és a digitális felületeken a szabadságjogok szavatolásáért felelős állami intézmény, a CNIL állásfoglalását is kikérte a kormány.

„Nem arról van szó, hogy egyik vagy másik közösségi oldal applikációját kipécézzük − hangsúlyozta Olivier Véran −, hanem meg akarunk arról győződni, hogy valamennyi applikáció, amelyet magas szinten lehet használni, rendelkezik az Európai Unión belüli adatvédelmi garanciákkal.”

Kormányzati források az AFP hírügynökségnek jelezték: a kormányzati munkatársaknak külön kell kezelniük személyes és hivatali eszközeiket, és a TikTokhoz hasonló applikációk használatát a legszükségesebb esetekre, például az intézményi kommunikációra kell korlátozniuk.

Emmanuel Macron államfő több kormánytaghoz és vezető ellenzéki politikushoz hasonlóan rendszeresen kommunikál a TikTokon, elsősorban a fiatal korosztállyal. A politikusok pedig rendszeresen használják a Telegram és a Whatsapp csevegőapplikációkat személyes telefonjaikon.

Világszerte biztonsági fenyegetésként értékelik az alkalmazást

Az Európai Bizottság és az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács csütörtökön döntött a TikTok használatának megtiltásáról. Indoklásuk szerint az intézkedés célja az intézmények birtokában lévő adatok és információk védelme, valamint az, hogy megóvják az intézményeket a kiberbiztonsági fenyegetésektől és az olyan tevékenységektől, amelyek kibertámadásokhoz vezethetnek.

Mint azt megírtuk, a kanadai kormány hétfőn megtiltotta a TikTok kínai alapítású videómegosztó alkalmazás használatát a hivatalos, kormányzati eszközökön adatvédelmi aggályokra hivatkozva.

A kanadai kormány döntésének értelmében az állami alkalmazottak a továbbiakban nem használhatják a kínai tulajdonú videómegosztó alkalmazást egyetlen olyan eszközökön sem – beleértve a mobiltelefonokat is –, amelyeken hivatalos alkalmazások futnak. A kormányzati kiadásokat felügyelő miniszter közleményben tudatta, hogy a TikTok adatgyűjtési módszere jelentős hozzáférést biztosít a telefonokon található tartalmakhoz.

Tavaly decemberben az amerikai kongresszus felsőháza már a TikTok részleges betiltásáról fogadott el törvényt, és nemrég az alkalmazás törlését sürgette a Google és Apple áruházából egy demokrata párti amerikai szenátor nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva. Hétfőn a washingtoni Fehér Ház 30 napot adott az app eltávolítására a kormányzati eszközökről.

Rovatok