Index Vakbarát Hírportál

Az ügyészség véleményét kéri Beregszász polgármestere a 30 ezer hrivnyás támogatásról

2023. március 3., péntek 08:20

Közösségi oldalán reagált Babják Zoltán, a kárpátaljai Beregszász polgármestere arra a kérésre, amelyet a városi tanács három frakciója fogalmazott meg. A programtervezet szerint 30 ezer hrivnyával, 290 ezer forinttal támogatnák azokat a szülőket, akik gyermekeiket ukrán osztályba íratják be.

Mint megírtuk, a Beregszászi Városi Tanács három frakciója azzal a kéréssel fordult a polgármesterhez, hogy vegye napirendre azt a programtervezetet, amelyben anyagilag támogatnák azokat a szülőket, akik gyermekeiket ukrán tannyelvű osztályba járatják. A határozattervezet szerint a szülők, akik gyermeküket ukrán tannyelvű osztályba küldik, évente 30 ezer hrivnyát kapnak, amíg gyermekük 5. osztályos nem lesz.

A program kidolgozói szerint a beregszászi önkormányzatnak anyagi ösztönzést kellene nyújtania a szülőknek, hogy jobban biztosítsák az általános iskolás gyermekek tanulási feltételeit. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a közösség néhány év alatt elérje, hogy az államnyelven tanuló gyermekek száma jelentősen növekedjen. 

A kérelmezők remélik, hogy a következő ülésen az 1–4. osztályos tanulók támogatási programjáról szóló határozattervezetet felveszik az ülés napirendjére, és lesz elég szavazat annak elfogadásához. A tervezet már ez év szeptember 1-jén életbe léphet.

Mivel a városi tanács Ukrajna jogerős jogszabályainak hatálya alá tartozik, és a közösség érdekében jár el, a hasonló jogi döntéseket a Beregszászi Városi Tanács jogászati osztálya felülvizsgálja, és elküldi az ügyészségnek jogi véleményezésre, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a javaslat megfelel Ukrajna Alkotmányának és törvényeinek

– írta Babják Zoltán, Beregszász polgármestere a hivatalos Facebook-oldalán.

(Borítókép: Babják Zoltán 2015. február 11-én. Fotó: Balázs Attila / Index)

Rovatok