Index Vakbarát Hírportál

Szuperhatalom állhat Oroszország mögé

2023. március 4., szombat 11:44

Egy jelenlegi és egy korábbi amerikai tisztviselő szerint az orosz kormány tisztviselőitől szerezték be a hírszerzési adatokat, amelyek arra utalnak, hogy Kína azt fontolgatja, fegyverrel segítené Oroszországot az ukrajnai háborúban.

Az amerikai tisztviselők heteket töltöttek azzal, hogy megerősítsék a más hírszerzési forrásokból származó információkat – árulta el az NBC News két forrása.

Több szál is arra utal, hogy Kína „halálos segítséget” tervez nyújtani Oroszországnak, beleértve a fegyvereket és a lőszereket is. A hír riadalmat keltett a Biden-kormány tisztviselőinek körében, különösen annak fényében, hogy ilyen pekingi segítség Moszkva javára fordítaná a háborút.

Olyan orosz hadsereg, amelyet kínai fegyverekkel és egyéb harci eszközökkel táplálnak, katonailag halálosabbá és ütőképesebbé válik. Ez nem jelentene jót az ukrán népnek

– vélekedett egy magas rangú kormányzati tisztviselő.

Az amerikai kormányzat vezető tisztviselői, köztük Antony Blinken külügyminiszter és Williams Burns CIA-igazgató – bízva a hírszerzési információkban – óva intették Kínát attól, hogy halálos katonai segítséget nyújtson Oroszországnak.

Kína nyilvánosan tagadta, hogy fegyverekkel akarná támogatni Oroszországot, sőt dezinformációnak nevezte az amerikai vádakat.

Az amerikai tisztviselők megjegyzik, hogy nem látnak semmilyen bizonyítékot arra, hogy Kína részéről bármilyen mozgás vagy akár döntés történt volna erre a lépésre. 

A Fehér Ház csütörtöki sajtótájékoztatóján John Kirbyt, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivőjét arról kérdezték, hogy a kormányzat szerint Kína mennyire gondolja komolyan, hogy esetleg fegyvereket küld Oroszországnak. Kirby szerint Kína nem vetette el az ötletet, de arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy Peking katonailag támogatná Moszkvát. 

(Borítókép: Orosz katonák a donyecki régióban 2022. március 26-án. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok