Index Vakbarát Hírportál

Putyin személyesen felügyeli a kubai ügyeket

2023. március 5., vasárnap 20:04

A Rosznyefty orosz állami kőolajvállalat igazgatótanácsának elnökével, Igor Szecsinnel találkozott helyi idő szerint szombat este Miguel Díaz-Canel kubai elnök a szigetországi üzemanyaghiány megoldásával kapcsolatban – közölte a karibi ország elnöki hivatala.

A közlemény szerint Miguel Díaz-Canel „háláját fejezte ki minden orosz félnek, amely erőfeszítést tett a kubai helyzet megértése és a közös előhaladás érdekében”. A dokumentum Igor Szecsin látogatásának konkrét céljára nem tér ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlenül és személyesen ellenőriz minden olyan problémát és kérdést, amely Oroszország és Kuba együttműködésével kapcsolatos

– jelentette ki Igor Szecsin a kubai elnöki hivatal MTI által idézett közleménye szerint.

A kubai elnök, akinek az országa harminc év óta a legsúlyosabb gazdasági válságot éli át, november végén Oroszországban járt külföldi körútja során, amely még Algériát, Törökországot és Kínát is érintette. A körút végén bejelentette, hogy több kőolajszállítási szerződést is aláírt Oroszországgal és Algériával.

A kommunista ország gazdaságát egyaránt sújtotta a koronavírus-járvány, az amerikai szankciók és a nem kellően hatékony, központi tervutasításos gazdaság. Az emberek több órát állnak sorba élelmiszerért, üzemanyagért és gyógyszerért. Május óta az elégtelen elektromosenergia-termelés miatt gyakoriak az áramkimaradások.

Oroszország februárban 25 ezer tonna gabonát adományozott sürgősséggel Kubának. Egy éven belül ez volt a második ilyen segély.

Kuba december végén jelentette be, hogy a két ország erősíteni kívánja 2023-ban „a stratégiai partneri viszonyt”, „a politikai párbeszéd és a gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatok és együttműködés elmélyítésének közös szándékával”.

Kuba 1962 óta van amerikai embargó alatt, Moszkvát 2022. február 24., az Ukrajna elleni invázió kezdete óta sújtja szankciókkal az Egyesült Államok, Kanada és az Európai Unió.

Rovatok