Index Vakbarát Hírportál

Zátonyra futott egy teherhajó a Szuezi-csatornában

2023. március 5., vasárnap 20:14

Zátonyra futott egy teherhajó vasárnap a Szuezi-csatornában, de a történtek ellenére a vízi úton a hírek szerint zavartalanul lehet közlekedni.

A Libéria zászlaja alatt közlekedő MSC Istanbul Malajziából indult el, és Portugáliába tartott. Oszama Rabei admirális, a Szuezi-csatorna hatóságának vezetője azt mondta, a teherhajó a tengeri csatorna egyik kétsávos szakaszán akadt el.

A hatóságok vontatóhajókkal közelítették meg a helyszínt, hogy azok segítségével újra vízre tudják bocsátani a teherhajót – írja az ABC News.

Korábban is történtek hasonló esetek

Februárban egy cseppfolyósított földgázt szállító tartályhajó is megállt a Szuezi-csatornában meghibásodás miatt, de az az eset sem okozott nagyobb fennakadást az ottani közlekedésben. Egy hónappal korábban pedig egy kukoricát szállító teherhajó futott zátonyra.

Az ABC News emlékeztetett, hogy két évvel ezelőtt az Ever Given elakadása okozott hatalmas káoszt a világkereskedelemben.

Az 1800-as években megnyitott Szuezi-csatorna létfontosságú összeköttetést biztosít az olaj, a földgáz és a rakományok szállítására.

A világkereskedelem mintegy 10 százaléka történik a csatornán át, amely Egyiptom számára a devizabevétel egyik fő forrása.

2022-ben 23 851 hajó haladt át a Szuezi-csatornán, egy évvel korábban pedig 20 649. Az ilyen átkelések után az összes bevétel tavaly elérte a 8 milliárd dollárt, ami a legmagasabb a Szuezi-csatorna történetében.

(Borítókép: Kilátás a Szuezi-csatornára 2006-ban. Universal History Archive / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok