Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin amerikai keresztény értelmiségieknél járt

2023. március 6., hétfő 09:00

Magyarország definíció szerint és sorsából fakadóan keresztény ország, ami a mindennapi életben is megjelenik – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök New Yorkban egy előadáson.

Az Egyesült Államokba utazott Novák Katalin köztársasági elnök, ahol vezető amerikai keresztény értelmiségiek előtt tartott előadást New Yorkban vasárnap, melynek középpontjában a magyarországi politika és annak keresztény alapjai álltak.

Az MTI tudósítása szerint a Bonum Commne Alapítvány szervezésében megvalósult eseményen az államfő úgy fogalmazott: Magyarország definíció szerint és sorsából fakadóan keresztény ország, ami a mindennapi életben is megjelenik. A rendszeres templomba járók számától függetlenül az életmód és a hagyományok keresztények.

Novák Katalin kitért Magyarország üldözött keresztények védelmében tett lépéseire is, amelyek – mint fogalmazott – már egymillió embert értek el világszerte, így ezáltal ma már a magyar emberek sokkal jobban odafigyelnek erre a kérdésre.

Egyén és közösség

A köztársasági elnök a magyar politika alapvetéseiről elmondta, hogy az egyén mellett a közösséget is prioritásként tekinti, amelyben az egyén szuverenitása mellett a nemzet és ország szuverenitása is kiemelt.

A politikai intézkedésekben meghatározó a munka tisztelete, valamint az emberi élet és méltóság minden formájának, illetve a családok és gyerekek védelme és a felelősség ezekben – tette hozzá Novák Katalin.

Az államfő a keresztény alapú politizálás példájaként bemutatta a magyar családpolitika elemeit és alapelveit. Kiemelte, hogy ennek nem része az, hogy az állam bárkinek megmondja, miként éljen, de az feladata, hogy lehetőségeket biztosítson ahhoz, hogy az emberek gyermeket vállaljanak, ha úgy döntenek.

Emiatt a hagyományos családokat és családi értékeket támogatják – jegyezte meg amerikai hallgatósága előtt Novák Katalin, többször utalva a 2012-ben életbe lépett magyar alaptörvény rendelkezéseire.

A köztársasági elnök előadásában az ukrajnai háborúra is kitért, hangsúlyozva, hogy az a családoktól követeli meg a legtöbb áldozatot, már csak ezért is kell a békének és tűzszünetnek következnie, a keresztény értékek nevében lezárulnia a háborúnak. A háborút nem táplálni kell, hanem megállítani – jelentette ki.

Rovatok