Index Vakbarát Hírportál

Putyin csecsen vezér barátjának a lovát keresi a cseh rendőrség

2023. március 7., kedd 18:39

A csehországi rendőrség információkat keres egy ellopott versenylóról, amely állítólag Ramzan Kadirov csecsen vezetőé volt. A telivért Zazounak hívják. A csecsen vezető versenylovai 2012 óta a cseh Zsoké Clubnál vannak bejegyezve.

Zazou, a mintegy 20 000 dollárt (7,2 millió forintot) érő telivér péntek este és szombat reggel között tűnt el. Csehországban már csak két lova lehet Kadirovnak, ugyanis szankcionálták a lovakat is, miután Oroszország 2014-ben annektálta Ukrajnától a Krímet.

Ramzan Kadirov Vlagyimir Putyin erős szövetségese, bár a közelmúltban bírálta az orosz katonai vezetést az ukrajnai háború miatt. Tavaly a cseh rádió arról számolt be, hogy a csecsen vezető versenylovai 2012 óta a cseh Zsoké Club szervezetnél vannak bejegyezve – írta meg a BBC.

Zazou a fővárostól, Prágától 50 kilométerre északra fekvő Roudnice nad Labem közelében lévő Darhorse ménesből tűnt el – közölte a rendőrség. A közlemény szerint az istálló tolóajtókhoz rögzített láncát eltávolították, és a lovat elvezették, feltehetően az éj leple alatt.

A rendőrség felhívást intézett a lakossághoz, hogy Zazou hollétéről, ha bármilyen információval rendelkeznek, azt közöljék velük. A 16 éves, szürke-barna ló homlokán jellegzetes, szabálytalan fehér csillag látható.

Korábban már majdnem meglovasították Zazout

A cseh rádió arról számolt be, hogy a két ló – Zazou és egy másik, Mihail Glinka orosz zeneszerzőről elnevezett telivér – eltulajdonítására tavaly januárban, hetekkel Oroszország ukrajnai inváziója előtt történt már egy kísérlet.

Akkor két oroszul beszélő férfi érkezett a méneshez, azt állítva, hogy utasítást kaptak, hogy a lovakat Lengyelországba vigyék, azzal érvelve, hogy a szankcionált állatokat át lehet vinni a határokon, amíg nem hagyják el az Európai Unió területét.

A ménes tulajdonosát ez nem hatotta meg, és bezárta az istállókat, hogy a két férfi ne tudja elvinni a lovakat. Azt állította akkor a lovász, hogy a páros öt napot töltött a kapuk előtt parkoló furgonban, mielőtt végül a Kadirov személyes felségjelzésével ellátott lószállító ládával távoztak.

Az EU szankciói értelmében a versenyekből származó nyereményt a lovak fenntartására kellett volna fordítani, a többit azonban befagyasztották – ez a lépés pedig feldühítette Kadirovot.

Mit mondhatunk az emberi jogokról Nyugaton, ha durván megsértik a lovak, a világ legbékésebb, legkedvesebb és legszelídebb állatainak jogait?

– kérdezte a szankciók után Kadirov.

(Borítókép: Ramzan Kadirov. Fotó: Mikhail Metzel / Sputnik / AFP)

Rovatok