Index Vakbarát Hírportál

Szlovák védelmi miniszter: Ukrán katonákat képeznek ki Magyarországon

2023. március 7., kedd 12:42

Nagymihályban hétfőn a szlovák külügyminisztérium szervezett egy beszélgetést, ahol a tárca vezetője, Rastislav Kácer és Jaroslav Naď védelmi miniszter az orosz–ukrán háborúról fejtették ki a véleményüket.

Egy beszélgetéssorozat következő részét forgatták a kelet-szlovákiai városban, ahol egy oroszbarát csoport is összeverődött az eseményre. Miattuk nehéz volt elkezdeni a beszélgetést, annyira hangosan kiabáltak a teremben − írta meg a Paraméter.

Naď egy kérdésre válaszolva elmondta, Csehország és Lengyelország nagyobb mértékben támogatja Ukrajnát az orosz agresszor elleni harcban, mint Szlovákia. És „ki másnak segítenénk, ha nem a szomszédunknak?” − tette fel a kérdést a szlovák védelmi miniszter, aki arról elmélkedett, hogy a szomszéd országnak szinte kötelességünk segítő kezet nyújtani. Mire a hangoskodó hallgatóság soraiból valaki bekiabálta, hogy bezzeg Magyarország kimaradhat ebből az egészből.

Erre Naď a következőket mondta a bekiabáló felé: de

a magyarok is segítenek − az, hogy ön erről nem tud, és terjed a propaganda arról, hogy ők nem segítenek, az egy dolog. De vajon arról van tudomása, hogy a területükön folyik az ukrán katonák kiképzése? Talán erről nem is tud. 

A magyar kormány a háború kitörése óta ügyel arra, hogy ne vegyen részt az Ukrajnának adott katonai segítségnyújtásban. Szerintük a fegyverszállítások csupán elnyújtják a háborút, és eszkalációhoz vezetnek. Éppen ezért a környező országok közül egyedüliként nemhogy saját szállítmányokat nem küld, de Magyarország a területén keresztül sem engedélyezi a fegyverszállítmányok áthaladását.

Magyarország története legnagyobb humanitárius akciója keretében segíti a bajbajutottakat és a segítségre szorultakat, ennek jegyében segítettünk sebesült ukrán katonák kórházi ellátásában, a Magyar Honvédség pedig szintén humanitárius célból vesz részt ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében is. 

− válaszolta a Honvédelmi Minisztérium a szlovák védelmi miniszter kijelentésére reagálva a 444.hu megkeresésére.

(Borítókép: Jaroslav Nad. Fotó: Ken Cedeno / Pool / AFP)

Rovatok