Index Vakbarát Hírportál

Amerikai állampolgárokat raboltak el és öltek meg Mexikóban

2023. március 7., kedd 21:10

Négy amerikai állampolgárt is elraboltak a hétvégén Mexikóban. Közülük kettőt megöltek, a másik két ember közül az egyik sebesülten, a másik sértetlenül került elő – jelentette be kedden Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök.

Az MTI szerint az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vasárnap adott hírt arról, hogy a mexikói hatóságokkal együttműködve keresnek négy amerikai állampolgárt, és nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki információval tud szolgálni az eltűntek hollétéről.

Az egyik hozzátartozó szerint a négy amerikai Dél-Karolina államból indult Mexikóba, egyiküknek ugyanis ott lett volna plasztikai műtétje. Nem sokkal azután, hogy amerikai rendszámú autójukkal átlépték a határt,

rivális drogkartellek tűzharcába keveredtek, amelyek őket is megtámadták és elrabolták. 

Az egyik, a közösségi médiában megosztott videofelvételen az látható, amint a fegyveresek fényes nappal két embert tesznek fel egy kisebb teherautóra. A támadásban egy helyi nő is életét vesztette.

Egy neve elhallgatását kérő mexikói kormánytisztviselő szerint a hatóságok kedd hajnalban értesültek a múlt héten elrabolt amerikaiak hollétéről, és Mexikó északi, az Egyesült Államokkal közös határánál fekvő Matamoros város közelében találtak rájuk. 

A mexikói elnök ezt követően tartott sajtótájékoztatót, és számolt be az amerikaiak sorsáról. Mindeközben Tamaulipas mexikói tagállam kormányzója, Américo Villarreal elmondta, hogy a bűnügyben egy embert őrizetbe vettek.

Matamorosban rendszeresek a rivális kábítószerkartellek közötti összecsapások, de a legtöbb esetben nem regisztrálják az erőszakos cselekmények áldozatait, mert a bűnbandák gyakran magukkal viszik halottaikat, a helyi sajtó pedig sok esetben nem mer hírt adni az incidensekről.

Rovatok