Index Vakbarát Hírportál

Déli szomszédunkban megtörténik, ami elképzelhetetlennek tűnt

2023. március 8., szerda 14:26

Alekszandar Vucsics megkezdi a Népi Mozgalom az Országért elnevezésű szerveződés megalapítását. Szerbia államfője a lépéssel összefüggésben országjárásba kezd – írja a Szabad Magyar Szó.

Alekszandar Vucsics a nép támogatását kéri majd Szerbia védelmében, a politikus személyesen konzultál az állampolgárokkal. Körútja vélhetően március 11-én kezdődik az ország déli részén, valószínűleg Vranjéban. A nova.rs szerint szerbiai politikai berkekben nyílt titokként kezelték, hogy az államfő nemcsak lemond a Szerb Haladó Párt elnöki posztjáról, hanem új pártot, illetve mozgalmat alapít.

A közvélemény visszajelzése alapján ennek ellenére is hihetetlennek hangzott, hogy erre sor kerülhet, de már Alekszandar Vucsics is nyíltan beszélt arról, hogy egy új politikai szerveződés jön létre, ami polgári és nemzeti lesz egy egyben. Ezt az irányzatot Normális Szerbia néven emlegetik – említi meg a Szabad Magyar Szó.

Szlobodan Georgijev újságíró korábban a Nova napilapnak azt nyilatkozta, hogy szerinte a mostani politikai törekvés összefüggésben van az új kormány megalakulásával. Aki annak a része lesz, az része lesz a Normális Szerbiának is, aki nem, az nem – jelenleg ilyen egyszerűen hangzik a képlet, bonyodalmak persze várhatók.

(Borítókép: Alekszandar Vucsics 2023. február 27-én. Fotó: Johanna Geron / Reuters)

Rovatok