Index Vakbarát Hírportál

Honvédelmi miniszter: Magyarországnak több tisztelet jár

2023. március 8., szerda 19:58

Az Európai Unió védelmi minisztereinek stockholmi találkozóján a legfontosabb témákat az orosz–ukrán háború, a védelmi ipar fejlesztése, valamint Finnország és Svédország NATO-csatlakozása szolgáltatta.

A honvédelmi tárca szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszámolt arról, hogy a találkozó kiemelt témája az ukrajnai háború volt. A miniszter felszólalásában ismertette Magyarország változatlan és világos álláspontját arról, hogy sem lőszerrel, sem halált okozó eszközökkel nem járul hozzá a háború folytatásához és eszkalációjához. Magyarország célja, hogy kimaradjon a háborúból.

A miniszter elmondta, a találkozó fontos témája volt a védelmi ipar fejlesztése is. Ezzel kapcsolatban aláhúzta: „Magyarország arra törekszik, hogy a korábban a baloldali kormányok által leépített védelmi ipar ismét visszaépüljön és az elkövetkező években bekapcsolódjon az európai védelemipari véráramba”.

Egyeztetések a finn és svéd NATO-csatlakozásról

A honvédelmi miniszter kétoldalú egyeztetéseket folytatott Pal Jonson svéd és Antti Kaikkonen finn védelmi miniszterrel.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, mindkét tárgyaláson a NATO-csatlakozás ratifikációja került előtérbe, amellyel kapcsolatban biztosította partnereit arról, hogy a magyar kormány a kezdetektől fogva támogatja országaik csatlakozását, azonban az elmúlt években sajnálatosan igaztalan, hamis vádak érték Magyarországot a két ország politikusaitól.

Magyarországnak több tisztelet jár, és ezért azt szeretnénk, hogyha a ratifikáció folyamata lezárul, akkor a jövőben partnerként és egymásban bízó szövetségesként tudjunk politikai párbeszédet folytatni

– szögezte le Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A miniszter Jean-Pierre Lacroix-val, az ENSZ békeműveletekért felelős főtitkárhelyettesével is megbeszélést folytatott, akivel Magyarország ENSZ békefenntartó missziókban betöltött szerepéről egyeztettek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a tárgyalásról beszámolva elmondta, keresik a további lehetőségeket a nemzetközi szerepvállalásra.

(Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok