Index Vakbarát Hírportál

Putyin a fenyegetésekkel mindig terelni tudta a Nyugat politikáját

2023. március 8., szerda 19:02

Bahmut térségben az orosz reguláris erők rosszul szerepeltek, az orosz hadsereg a második világháborús katonai taktikákat ülteti át a mindennapi hadműveletekbe. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az ukrán katonák kiképzéséről is beszélt a Frontvonal eheti adásában, valamint a Wagner-csoport vezetőjének beszédét is elemezte.

Mindenki próbálkozik – ezt mondta a Moszkva környéki dróntámadásokról Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Frontvonalban. Hozzátette: a Krím félsziget Ukrajna oldaláról történő katonai visszafoglalása az eddigi orosz retorika szerint egy olyan vörös vonal, ami adott esetben taktikai atomfegyver bevetését is hozhatja. Ettől mindenki tart, és ennek a „kommunikációs fellazítása” zajlik mindkét oldalról.

Ukrajna most olyan politikai és katonai irányvonalat visz, ami arról szól, hogy a 2014 előtti határokat vissza kell állítani. Ez azt is jelenti, hogy a Krímet vissza kell foglalni. A szakértő szerint a Krím félsziget katonai úton, szárazföldi csapásmérésekkel történő visszafoglalása jelenleg nem kivitelezhető, noha az ukrán retorika szerint folyamatos tüzérségi támadásokkal, illetve a szárazföldi útvonal elvágásával, a híd működésképtelenné tételével néhány hónapon belül a Krím félsziget megadja magát Ukrajnának.

Az orosz vezetésen belül komoly feszültségek vannak, ami az ukránoknak előnyös – fogalmazott  a szakértő. Hozzátette: nem csak azért nehéz Oroszországnak a hadvezetés, mert rossz logisztikával, kevesebb fegyverrel, vagy rosszabb fegyverekkel, gyengébb minőségű eszközökkel rendelkeznek. Az is nehezíti a dolgukat, hogy a Putyin környezetében lévő politikusok, katonai vezetők, magánhadseregek vezetői saját előnyükre próbálják felhasználni a helyzetet.

A biztonságpolitikai szakértő a Wagner-csoport vezetőjének nyilatkozatára reagálva azt mondta, részben igaza van, amikor azt állítja, hogy Bahmut térségében az utóbbi két-három hónapban a Wagner-csoport vitte a harcok jelentős részét, és fontos szerepe volt a környező magaslatok elfoglalásában.

Ha ebből a térségből a Wagner-csoportos erők visszavonulnának, azt pillanatok alatt használná ki az ukrán haderő, azonnal lenne egy ellentámadás, és az az eredmény, amit az orosz haderő elért, két-három napon belül összeomlana

– fogalmazott a szakértő, hozzátéve, a térségben az orosz reguláris erők rosszul szerepeltek, amit ott fölvillantottak, az nem XXI. századi hadviselés, sőt, a második világháborús katonai taktikákat ülteti át a mindennapi hadműveletekbe. Ugyanakkor Tarjányi szerint „az mese”, hogy ha a Wagner-csoport hátralép, akkor az egész front összeomlik. 

Az Egyesült Államok területén zajló ukrán pilótaképzésről Tarjányi Péter azt mondta, nem csak gyakorlati jelentősége van ennek a hírnek.

Miközben az ukrán és a nemzetközi politika egyezkedik, eközben a hadvezetés oldaláról van egy józan logika

– fogalmazott, hozzátéve: az a helyes háborús logika, hogyha a politika valamit dönt, a hadsereg leköveti ezt, sőt bizonyos szempontból előrébb jár, mint a politika. Ebben az esetben a felkészítés fontos lépése az, hogy előre felkészítik a katonákat arra helyzetre, amikor esetleg az Egyesült Államok mégis átad F–16-os vadászgépeket. Mindez persze nem működhetne a Nyugat támogatása és az ukránok aktivitása nélkül.

A Frontvonalból kiderül továbbá:

A Frontvonal korábbi epizódjait ide kattintva tudja megnézni.

(Borítókép: Tarjányi Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok