Index Vakbarát Hírportál

Amerikai repülőgépek miatt fokozza a készültséget Oroszország

2023. március 8., szerda 11:40

Március 8-án reggel a Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk pilóta nélküli (UAV) felderítőgép az olaszországi Szicília szigetén lévő NATO légi bázisról a krasznodari határterület felé repült. A NATO harci gépeinek száma, amelyeket a krasznodari régió üdülőhelyei közelében észleltek, immáron meghaladta a tízet.

Az RQ–4B Global Hawk több mint 200 kilométeres körzetben képes felderítő feladatokat végrehajtani.

**Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk FORTE10 pic.twitter.com/svoum2in0e

— 360°Radar (@wipljw) March 8, 2023

A 2023-as év eleje óta ez a 11. ismert eset, amikor a NATO valamelyik katonai repülőgépe Krasznodar felé vette az irányt.

A felderítődrón-repülések január végén szintén megszaporodtak, amikor a FORTE közel egy hónapos szünet után 170 kilométert repült a Krasznodari területre, lehetővé téve a partvidék felderítését, írják a források.

Január 30-án a drónt ismét észlelték a Fekete-tengeren, majd egy ponton eltűnt a radarról, aztán később újra felbukkant.

124/

NATO'S Eastern Flank
(8/03 - 08:07)

** #FORTE10 - Reg. 10-2045
Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk pic.twitter.com/B7iLiy0V1J

— Pierre Davide Borrelli (@PierreDBorrelli) March 8, 2023

Február 6-án a felderítődrón mindössze 100 kilométerre volt a népszerű orosz üdülőhelyektől.

Öt nappal később a legnagyobb amerikai felderítődrón 120 kilométerre közelítette meg a területet.

Azóta a NATO felderítő tevékenysége a Fekete-tenger térségében csúcsra járatódott. A gépek február 12-én, 15-én és 16-án repültek be. Ezt követően egy hétig nem szálltak fel a rossz időjárás miatt – viharok tomboltak a Fekete-tengeren. Február 24-én és 26-án újabb két drónt észleltek a radarok.

Tegnap aztán ismét észlelték a kémrepülőgépet, és az RQ–4 Global Hawk ma ismét a Krasznodari terület irányába repült, hogy információkat gyűjtsön.

Két napja egy B–52-es amerikai stratégiai bombázó került közel KalinyingrádhozA 60-0056 hívójelű B–52H hétfő reggel szállt fel a spanyolországi Sevilla közelében lévő amerikai légi bázisról, és észak felé vette az irányt. Miután átrepült a Vizcayai-öböl, az Egyesült Királyság és az Északi-tenger felett, a repülőgép mintegy két órán keresztül Dánia felett körözött – írta meg a dumskaya.net.

A bombázó ezt követően a Balti-tenger felett, a balti államok partjai mentén folytatta útját. Miután több kört megtett a Finn-öböl felett, az amerikai pilóták visszafordultak, és Észak-Lengyelország felett is megjelentek. A repülőgép aztán visszatért Sevillába.

(Borítókép: Northrop Grumman RQ–4 Global Hawk felderítőgép. Fotó: Handout  /AFP)

Rovatok